Undgå indbrud

Får du stjålet dit tv eller en designerstol, er det ret nemt at erstatte det med nyt. Men mister du smykker, kunst, specielle arvestykker, så kan det være svært eller måske umuligt at erstatte. 

Indbrud i hjemmet

Får du stjålet dit tv eller en designerstol, er det ret nemt at erstatte det med nyt. Men mister du smykker, kunst, specielle arvestykker - eller måske en ekstern harddisk med dine billeder fra de sidste fem års familieferier - så kan det være svært eller måske umuligt at erstatte. Og jo, så er pengene fra forsikringen selvfølgelig en start, men det vil altid kun føles som et lille plaster på såret.

Selv om antallet er indbrud i Danmark er faldende, så er der rigtig mange små ting, du og din familie kan gøre for at undgå besværet og de bekymringer, der følger med, hvis du får besøg af ubudne gæster. Vi har samlet en række råd til, hvordan du kan sikre dit hus eller lejlighed bedst muligt.

Gode råd til at undgå indbrud

 1. Sådan sikrer du døre og vinduer

  De mest brugte adgangsveje for tyven er hoveddøre, terrasse- og altandøre og vinduer. Ved at sætte stærke låse på gør du det rigtig svært for tyven at komme ind. Du kan overveje at montere en ekstra lås på dørene og specielle vindueslåse på vinduerne. Husk også at bruge stærke låse og låsebeslag, hvis du har kælder eller loftsrum. Du bør anvende låse, som er godkendt af Forsikring og Pension.

  Du kan sikre, at tyven ikke kan liste dine vinduer af ved at fastgøre glaslister med envejsskruer eller ved at lime vinduesglasset fast i vinduesrammen.

 2. Lad boligen se beboet ud, når I ikke er hjemme

  Tænd lyset, og lad radioen spille. Brug gerne tænd-sluk-ure, så lyset tænder og slukker i de forskellige rum i løbet af døgnet. Fjerner du alle potteplanter fra vinduerne, kan det være et hint om, at der ikke er nogen hjemme - så lad hellere nogle af planterne stå og få lidt for meget sol i din vindueskarm, mens du er væk.

  Hvis der hænger vasketøj på snoren, ligger lidt legetøj eller andet rundt på græsset - så ser det hele mere beboet ud. Du skal dog passe på med at lade haveredskaber eller stiger stå fremme. Tyven kan bruge dem til at skaffe sig adgang.

 3. Installér en alarm

  En alarm, der afgiver en høj lyd, når tyven kommer ind, er nok til, at de fleste indbrudstyve tager benene på nakken med det samme. Der er mange muligheder for avancerede alarmopsætninger, som du kan undersøge alt efter behov og pengepung. Fx kan du indstille alarmen til at gå videre til en vagtcentral eller dine naboer. Uanset hvilken alarm, der er rigtig for dig, så anbefaler vi, at alarmen er godkendt af Forsikring og Pension.

 4. Tilmeld jer Nabohjælp

  Vi anbefaler tilmelding til Nabohjælp-ordningen. Det giver en god forebyggende effekt mod indbrud – og så er det bare rart at vide, at der er nogen, som holder øje med hus eller lejlighed, når du ikke er hjemme. Besøg nabohjælp.dk

 5. Lav en aftale med naboen

  Skal du være væk fra dit hjem i en længere periode, anbefaler vi, at du laver en aftale med naboerne imens. Hvis postkassen bliver tømt, skraldespanden bliver fyldt og der holder en bil i indkørslen - så virker det til, at der er nogen hjemme.

 6. Gem designermøbler, lamper og dyrt elektronik væk

  Der er ingen grund til at friste tyven! Har du dyre ting stående i dit hjem, som fx designermøbler og -lamper eller dyrt elektronik, så sørg for, at tingen ikke er direkte synlige ude fra vejen, stier eller lignende.

 7. Brug DNA-mærkning

  Benytter du dig af DNA-mærkning, nedsætter du risikoen for indbrud. Det er vigtigt, at du husker at skilte med det på døre og evt. vinduer, så indbrudstyven er opmærksom på det. Det er nærmest den vigtigste del af forebyggelsen.

  Er møbler og genstande DNA-mærkede, vil de være vanskeligere at sælge videre.
  DNA-mærkning består af en syntetisk sporingsvæske, som lyser blåt i UV-belysning. Dine ting markeres med væsken. Hvis dine ting senere lander hos politiet, vil de kunne se, at de tilhører dig. Det gør tingene mindre attraktive at sælge videre.

 8. Installer udvendig belysning

  Udvendig belysning forstyrrer indbrudstyvenes arbejdsro, så det er en god idé at montere udvendig belysning med følere, så lyset tænder, hvis en person nærmer sig huset.

 9. Særlige forholdsregler i lejlighed

  Bor du i lejlighed, gælder de samme regler, som for husejere. Bortset fra dem der vedrører haven, selvfølgelig. Husk også, at alle beboere i en opgang skal være opmærksomme på at holde hoveddøren lukket og låst i det daglige.

Se hvordan du undgår indbrud

Se video fra Bolius.dk og få flere gode og håndgribelige råd til, hvordan du undgår indbrud.

 

Spørgsmål og svar om indbrud

Hvilke oplysninger skal politiet bruge ved anmeldelse af indbrud?

Når du anmelder et indbrud i dit hus eller din lejlighed til politiet, skal de bruge oplysninger om dit personnummer, navn, telefonnummer, adresse, forsikringsselskab og policenummer, gerningssted- og tidspunkt og oplysninger om, hvilke ting du har fået stjålet.

Hvordan er jeg stillet, hvis tyven ikke har brudt noget op for at komme ind?

Hvis tyven har skaffet sig adgang til din bolig gennem fx et åbent vindue eller en ulåst dør - så er der tale om det, vi i forsikringssprog kalder simpelt tyveri. Har du forsikring hos os, skal du ikke være nervøs for dit almindelige og endda dit særlige indbo. Det er fuldt dækket, selvom tyven ikke har brudt noget op. Guld, sølv og smykker (altså dine særlige værdifulde genstande) er dækket for 1,5 % af forsikringssummen.

Læs også Har du husket at lukke terrassedøren?

Jeg har særlige værdigenstande i mit hjem, hvordan sikrer jeg dem?

Ligger du inde med nogle meget dyre smykker eller andre særlige værdigenstande, kan det være en god idé at vælge en større forsikringssum. Vi vil gerne rådgive dig om, hvordan du forsikrer dine særlige værdifulde genstande bedst muligt, så ring til os på 33 14 37 48.

Hvordan er jeg dækket, hvis indbruddet kræver reparationer af mit hus eller lejlighed?

Hvis du er husejer, er det din husforsikring, som dækker, hvis tyven har ødelagt døre, vinduer eller andet under et indbrud. Er du lejer eller andelshaver, er det udlejers eller boligforeningens bygningsforsikring, som skal dække skaderne.

Hvilken tyverialarm skal jeg vælge?

Der findes et utal af forskellige tyverialarmer på markedet. De mest simple kan bare registrere bevægelse i huset og fx afgive en høj lyd, hvis noget rører sig. Den slags alarmer er mest beregnet til at skræmme indbrudstyven væk. Det er også muligt at koble en vagtservice på, så en patrulje kører ud, når alarmen går i gang. Derudover kan du få alarmer, der reagerer på temperaturforskelle, alarmer der kan fjernstyres osv. osv. Overvej, hvor stort dit behov er.

Hvilke låse skal jeg vælge?

Når du vælger låse til dit hus, bør du gå efter dem, hvis nøgler er sikret mod kopiering, har høj dirkesikkerhed og såkaldt borebeskyttelse i cylinderhuset. Sidstnævnte sikrer dig mod, at låsen kan bores eller dirkes op. Gå efter låse, der er godkendt af Forsikring og Pension.

Relaterede artikler