Tag din hund med på ferie

Er du hundeejer, og står ferien for døren? Så skal du overveje, om familiens behårede ven skal sendes på hundepension, til slægtninge eller venner, eller om han skal med på rejsen. Svaret afhænger meget af, hvilken type rejse du skal på, hvor den går hen - og din hunds temperament i øvrigt. Er din hund utryg ved store menneskemængder, skal du måske ikke tage den med på storbyferie. Og bryder hunden sig ikke om skiftende omgivelser, er det måske ikke oplagt at tage den med på roadtrip, hvor den skal overnatte mange forskellige steder. Nogle hunde er robuste, og vil ikke lade sig mærke af en længere ferietur.

Overvej, hvad der er bedst for netop din hund, og hvilken ferieform der giver både mennesker og hund den bedste oplevelse.

Tag din hund med på ferien

Hvilken transportform er bedst for hunden?

Hund på bilferie

Der er stor forskel på hunde, og der er forskel på, hvilke måder de kan lide at lade sig transportere på. Mange hunde vil sagtens kunne klare en længere køretur i bil. Fordelen ved at rejse i bil er, at I kan stoppe, når I har lyst. Gør det gerne hver 2. eller 3. time, så hunden kan få en pause, drikke lidt vand og få frisk luft. Er hunden ikke vænnet til at køre længere ture i bilen, kan man med fordel starte med flere kortere.

Hund med flyveren

Går turen til feriedestinationen med fly, kan det være mere krævende for hunden, især selvfølgelig hvis der er tale om en længere distance. Vejer din hund mindre end 8 kg inklusiv taske, må den være i kabinen sammen med dig. Har du en større hund, skal den under flyvningen opholde sig i et tryksikret lastrum i en transportkasse, som du selv skal sørge for. Den rejseform kan være temmelig stressende for din hund, så overvej grundigt, om det er en god idé.


Hund på sejlferie

De færreste hunde har noget imod at sejle. Det kan dog kræve lidt tilvænning og går lettest, hvis hunden har vænnet sig til sejlads, allerede fra den er hvalp. Skal du på sejlferie, så husk at give din hund en redningsvest på, når I opholder jer på båden. Hunde bliver sjældent søsyge, men det kan ske - så husk gerne at tage søsygetabletter med på båden.

 

Forbered hunden inden ferien

  • Det er en rigtig god idé, at hunden bærer et mærke med nummeret til din mobil - husk landekoden.
  • Hav et rejseapotek med til hunden, ligesom du måske har til dig og familien. Der findes masser af effektive produkter på markedet, som kan beskytte din hund mod fx myg, sandfluer og parasitter. Sandfluer og parasitter i andre lande, særligt som syd og øst, kan være bærere af smitsomme sygdomme. Så sørg for at tage dine forholdsregler.
  • Afhængigt af, hvilken ferieform du har valgt, og hvordan hunden skal transporteres, kan du træne dyret, før I tager afsted hjemmefra. Skal hunden fx opholde sig længe i en transportboks, så sørg for at vænne den til boksen på forhånd. Læg et gammelt tæppe ind i boksen, så hunden kan dufte noget velkendt på turen.

 

Om at rejse med hunden i og uden for EU

Når du rejser i EU

Planlægger du at tage din hund med på rejse i EU, skal du have styr på følgende:

  • Hunden skal have sit eget pas; et såkaldt EU selskabsdyrspas. Dyrlægen udsteder passet. Det koster som regel ca. 100 kr. + prisen på en konsultation.
  • Hunden skal være ID-mærket med mikrochip - og ID-nummeret skal fremgå af passet.
  • Hunden skal have en rabiesvaccine senest 21 dage, før I rejser ud af landet. Vaccinationen skal noteres i passet, og den er gyldig i tre år. Desuden skal vaccinen gives, efter hunden er 12 uger gammel.

Har du styr på disse tre ting, kan det ikke gå helt galt. Det er dog altid en rigtig god idé at undersøge, om der gælder særlige regler for lige præcis det sted, du skal hen. Nogle steder er det et krav, at du fører din hund i bestemte slags snore, at hunden har mundkurv på eller lignende. I nogle lande er visse racer også helt forbudte at indføre. Er du i tvivl, kan du kontakte landets danske ambassade eller veterinærmyndighed.

Visse lande inden for EU har også krav om, at hunden har fået en ormekur rettet mod en bestemt bændelorm, der udgør en potentiel smitterisiko for mennesker. Det gælder pt for Norge, Finland, Malta, Irland og Storbritannien. Ormekuren skal gives til hunden tidligst 120 timer før, og senest 24 timer før afrejse.

Når du rejser uden for EU

Vil du tage din hund med på ferie uden for EU, skal du i god tid undersøge kravene i det eller de lande, du planlægger at besøge. Der er vidt forskellige krav fra land til land; nogle steder skal du først søge en importtilladelse, andre steder skal hunden i karantæne, før den kan indføres.

Og så er der de lande, der henholder sig til de samme krav som EU. Reglerne ændrer sig engang imellem, så følg med på Fødevarestyrelsens hjemmeside og rådfør dig med din dyrlæge. Dyrlægen kan fx. hjælpe dig med at skaffe blanketter, hvis du skal bruge det.

 

Sådan er din hund dækket hos os

Har du hundeansvarsforsikring hos Købstædernes Forsikring, så er hunden dækket under midlertidige ophold indtil tre måneder i hele Europa. Syge- og ulykkesforsikringen for kæledyr dækker kun inden for Danmarks grænser.

Læs mere om kæledyrsforsikringen

Få hjælp hos Fødevarestyrelsen

Fødevarestyrelsen har altid fuldt opdaterede informationer om, hvordan du skal forholde dig, når du rejser med din hund. Besvar nogle få spørgsmål , og få præcise svar på, hvad der kræves i alle verdens lande.

Gå til fødevarestyrelsens hjemmeside

Spørgsmål og svar om ferie med hunden

Findes der midler til at forebygge transportsyge hos dyr?

Ja. Du kan få transportsygetabletter til din hund. Kontakt din dyrlæge.

Gælder en øretatovering som gyldig ID?

Nej, kun den elektroniske mærkning accepteres, når du tager din hund med uden for Danmarks grænser. Undtagelsen er, hvis din hund har en tatovering, der er ældre end 3. juli 2011. Så kan den stadig passere grænserne uden chip.

Hvor tidligt må jeg transportere en hvalp?

Som udgangspunkt kan du ikke rejse med en hvalp, der er yngre end 15 uger. Årsagen er, at hvalpe tidligst må vaccineres mod rabies, når de er 12 uger gamle. Vaccinen virker først efter 3 uger.

Hvordan transporterer jeg bedst en hund i bilen?

Du kan fastgøre hunden med en sikkerhedssele, eller placere den i et transportbur. Sørg for at hunden har plads nok til at røre sig, og medbring altid vand i bilen. Sørg for at tage hyppige pauser, hvor hunden kan få luft. 

Andre artikler om kæledyr