banner-image

Sygesikringskort og rejseforsikring

Hvordan dækker det blå kort? Og hvordan dækker forsikringen? Få svar og ikke mindst overblik, inden du tager på eventyr.

Husk det blå sygesikringskort

Ingen ferie uden det blå kort

Når du pakker kufferten til din næste ferie i EU, Schweiz og EØS (EØS er alle EU-landene plus Norge, Island og Liechtenstein), så glem ikke det blå sygesikringskort. Med kortet i hånden har du adgang til lægebehandling på lige fod med borgerne i det land, du befinder dig i.

Sådan bruger du det blå kort

I nogle tilfælde kan du bare vise dit blå sygesikringskort, og så skal du ikke have penge op af lommen - medmindre der er delvis egenbetaling i landet. Andre gange vil du selv skulle lægge ud for hele behandlingen, selv om du har kortet med dig. Efterfølgende er der mulighed for at få pengene helt eller delvist refunderet via Udbetaling Danmark.

Få overblik - sådan er du dækket

Rejser inden for EU og EØS

Sådan er du dækket i EU

 

Rejser i resten af verden 

Sådan er du dækket i resten af verden

 

Sådan dækker det blå kort

Kortet dækker midlertidige ophold i EU og EØS. Midlertidige ophold er ophold under ét års varighed. Kortet dækker altså:

  • på ferierejser
  • arbejde som au-pair eller i ulønnet praktik
  • studieophold eller ophold i forbindelse med en faglig uddannelse.

Kortet dækker kun den behandling, du får via offentlige sundhedstilbud og altså på lige fod med borgerne i det land, du rejser i. Har du slået dit telt op på en øde bjergside i Alperne, kan du måske være nødt til at benytte dig af privat behandling.

I mange store turistområder eller resorts kan du også komme ud for, at der kun er private læger eller klinikker. Så vær opmærksom på, om du er i offentligt eller privat regi.

Sundhedssystemerne kan være ret forskelligt indrettet fra land til land. Det kan være en god idé at undersøge de lokale forhold, inden du tager afsted. Har du en privat rejseforsikring, dækker den både private og offentlige læger og klinikker.

Husk på, at du har de samme rettigheder som indbyggerne i det land, du besøger. Da der mange steder er hel eller delvis egenbetaling, risikerer du derfor også selv at skulle stå for hele eller dele af regningen, selv om du har dit blå sygesikringskort med.

Her dækker det blå kort ikke

Går rejsen til lande uden for EU eller EØS, så er du ikke dækket af det blå sygesikringskort. Og så skal du måske overveje at købe en privat rejseforsikring.

Læs mere om vores rejseforsikring

Hospitalsindlæggelser uden for Europa kan løbe op i mange tusinde kroner om dagen, og bliver du eller en rejsefælle fx ramt af en hjerneblødning eller noget tilsvarende kompliceret, som også kræver speciel hjemtransport, kan det løbe op i uoverskueligt store beløb, der kan gældsætte dig for resten af livet.

Har du behov for hjemtransport til Danmark, så er du ikke dækket af det blå sygesikringskort.

 

Er du fx så uheldig at brække benet på vej ned af en løjpe i Italien, kan det være nødvendigt med både helikopterredning og speciel hjemtransport - og det kan blive rigtigt dyrt. Tænk derfor over, om du har råd til IKKE at have rejseforsikring.

Læs om hjemtransport

Hvis du er rejst til udlandet med det formål at blive behandlet; fx hos en tandlæge, så dækker kortet selvfølgelig ikke din behandling. Hvis du bliver syg eller kommer lettere til skade, og behandlingen godt kan vente, til du er hjemme igen - så er du heller ikke dækket. Det er den lokale læge, som afgør, om det er nødvendigt med behandling under dit ophold i udlandet. Det vil afhænge bl.a. af behandlingens karakter, og hvornår du planlægger at rejse hjem.

 

Spørgsmål og svar om det blå kort

Er jeg dækket, selv om jeg ikke har et kort - eller har glemt det i Danmark?

Har du ikke fået bestilt kortet hjemmefra, eller har du simpelthen glemt det, så er du stadig dækket. Du kan hos Udbetaling Danmark bestille en erstatningsblanket, som de kan faxe til det udenlandske hospital. Hvis alting glipper, kan du selv lægge ud for behandlingen og søge refusion, når du er retur i Danmark.

Hvordan bestiller jeg det blå kort?

Kortet er gratis, og du bestiller det på borger.dk. Skal du bestille et kort, så gør det i god tid. Der går 2-3 uger fra bestilling, til du har kortet i din postkasse. Husk at kortet kun gælder i 5 år. Så har du allerede et blåt sygesikringskort liggende i skuffen, så tjek lige før din rejse, at det stadig er gyldigt. Kortet skal være gyldigt i hele den periode, du er i udlandet.

Jeg er for sent ude med at bestille kortet, hvad gør jeg?

Efter du har ansøgt om det blå sygesikringskort hos borger.dk, går der 2-3 uger, før du modtager det med posten. Når du ansøger, modtager du et midlertidigt bevis i din e-boks. Det kan du printe ud og medbringe, hvis ikke du når at modtage selve kortet.

Er mine børn dækket af mit blå kort?

Nej. Alle rejsende skal have deres eget kort, også børn. På borger.dk har du mulighed for ikke bare at bestille til dig selv, men også til din ægtefælle og børn under 18 år.

Hvor søger jeg om refusion af mine udgifter til behandling?

Er du blevet behandlet i udlandet, og skal have dine penge helt eller delvist refunderet, skal du søge hos Styrelsen for patientsikkerhed.
Husk, at har du vist det blå kort og fået en regning alligevel, så har du formentlig betalt egenbetaling. Egenbetalingen kan ikke refunderes - husk, hvis de lokale selv betaler en del af regningen, så skal du også. Det kan rejseforsikringen også hjælpe med.

Læs mere og ansøg her

Hvor kan jeg finde mere information om de enkelte landes dækning?

Hos Styrelsen for patientsikkerhed kan du finde et samlet overblik over alle de lande, hvor det blå sygesikringskort gælder. Du kan også finde kontaktoplysninger til alle de lokale myndigheder, hvor du kan søge mere information.

Styrelsen for patientsikkerhed