Det blå sygesikringskort og rejseforsikring

Hvordan dækker det blå kort? Og hvordan dækker forsikringen? Få svar og ikke mindst overblik, inden du tager på eventyr.

Husk det blå sygesikringskort

Når du pakker kufferten til din næste ferie i EU, Schweiz og EØS (EØS er alle EU-landene plus Norge, Island og Liechtenstein), så glem ikke det blå sygesikringskort. Med kortet i hånden har du adgang til lægebehandling på lige fod med borgerne i det land, du befinder dig i.

I nogle tilfælde kan du bare vise dit blå sygesikringskort, og så skal du ikke have penge op af lommen - medmindre der er delvis egenbetaling i landet. Andre gange vil du selv skulle lægge ud for hele behandlingen, selv om du har kortet med dig. Efterfølgende er der mulighed for at få pengene helt eller delvist refunderet via Udbetaling Danmark. Kortet dækker dog kun den behandling, du får via offentlige sundhedstilbud og altså på lige fod med borgerne i det land, du rejser i. Har du slået dit telt op på en øde bjergside i Alperne, kan du måske være nødt til at benytte dig af privat behandling. 

Nedenfor kan du se, hvad det blå sygesikringskort dækker, og hvad vores Årsrejseforsikring dækker. 

Sådan dækker det blå kort

Kortet dækker midlertidige ophold i EU og EØS. Midlertidige ophold er ophold under ét års varighed.

Det blå sygesikringskort dækker:
+ ferierejser i EU og EØS
+ behandling via offentlige sundhedstilbud
+ behandling efter sundhedsdækningen i det gældende land

Det blå sygesikringskort dækker ikke:
- ophold uden for EU
- behandling i private sundhedstilbud
- egenbetaling ved offentlige sundhedstilbud
- udover sundhedstilbuddene i det gældende land
- hjemtransport efter ulykke eller sygdom

I mange store turistområder eller resorts kan du komme ud for, at der kun er private læger eller klinikker. Så vær opmærksom på, om du er i offentligt eller privat regi, da du ikke er dækket hos private læger eller hospitaler med det blå sygesikring. 

Sådan dækker vores Rejseforsikring

Vores Rejseforsikring dækker i hele verden også ved private læger eller hospitaler. 

Vores Rejseforsikring dækker:
+ ferierejser i hele verden
+ behandling via privat sundhedstilbud
+ egenbetaling ved offentlige sundhedstilbud
+ hjemtransport efter ulykke eller sygdom til dig og rejsefælle

Vores Rejseforsikring dækker ikke:
- ophold længere end 60 dage

En Årsrejseforsikring sikrer dig behandling alle steder i verden uden uoverskuelige efterregninger.

 

Læs om Årsrejseforsikring

Spørgsmål og svar om det blå sygesikringskort

Er jeg dækket, selv om jeg ikke har et kort - eller har glemt det i Danmark?

Har du ikke fået bestilt kortet hjemmefra, eller har du simpelthen glemt det, så er du stadig dækket. Du kan hos Udbetaling Danmark bestille en erstatningsblanket, som de kan faxe til det udenlandske hospital. Hvis alting glipper, kan du selv lægge ud for behandlingen og søge refusion, når du er retur i Danmark.

Hvordan bestiller jeg det blå kort?

Kortet er gratis, og du bestiller det på borger.dk. Skal du bestille et kort, så gør det i god tid. Der går 2-3 uger fra bestilling, til du har kortet i din postkasse. Husk at kortet kun gælder i 5 år. Så har du allerede et blåt sygesikringskort liggende i skuffen, så tjek lige før din rejse, at det stadig er gyldigt. Kortet skal være gyldigt i hele den periode, du er i udlandet.

Jeg er for sent ude med at bestille kortet, hvad gør jeg?

Efter du har ansøgt om det blå sygesikringskort hos borger.dk, går der 2-3 uger, før du modtager det med posten. Når du ansøger, modtager du et midlertidigt bevis i din e-boks. Det kan du printe ud og medbringe, hvis ikke du når at modtage selve kortet.

Er mine børn dækket af mit blå kort?

Nej. Alle rejsende skal have deres eget kort, også børn. På borger.dk har du mulighed for ikke bare at bestille til dig selv, men også til din ægtefælle og børn under 18 år.

Hvor søger jeg om refusion af mine udgifter til behandling?

Er du blevet behandlet i udlandet, og skal have dine penge helt eller delvist refunderet, skal du søge hos Styrelsen for patientsikkerhed.
Husk, at har du vist det blå kort og fået en regning alligevel, så har du formentlig betalt egenbetaling. Egenbetalingen kan ikke refunderes - husk, hvis de lokale selv betaler en del af regningen, så skal du også. Det kan rejseforsikringen også hjælpe med.

Læs mere og ansøg her

Hvor kan jeg finde mere information om de enkelte landes dækning?

Hos Styrelsen for patientsikkerhed kan du finde et samlet overblik over alle de lande, hvor det blå sygesikringskort gælder. Du kan også finde kontaktoplysninger til alle de lokale myndigheder, hvor du kan søge mere information.

Styrelsen for patientsikkerhed