Hold øje med dit vand

Det kræver ikke meget tid eller dyrt udstyr at holde øje med det vand, som løber rundt i rørene i dit hus. Vi giver dig 5 tips til, hvordan du kan opdage- og i bedste fald undgå - vandskader.

5 gode råd til at forebygge vandskader

Vandskader sker hele tiden. Hver dag oplever ca. 250 danskere en vandskade i private hjem og fritidshuse (Kilde F&P). Af disse skader er det knap 3 ud af 4 skader, som skyldes brud og læk fra skjulte rør og stikledninger.

Der er altså en ret god grund til, at vi som husejere bør interessere os særligt for forebyggelse af denne type skader. Du skal helt sikkert heller ikke lede længe blandt dine venner, kolleger eller naboer for at finde historier om vandskader, som har givet masser af grå hår, besvær og ekstra udgifter.

Vandskader har store omkostninger

Fælles for mange historier om vandskader er, at de har store omkostninger – ikke bare økonomiske. Vi vil da godt være helt ærlige omkring, at vi drømmer om, at vores kunder ikke fik helt så mange vandskader. Men ikke kun fordi vandskader er dyre og omfattende skader. Også fordi vores skadeafdeling kan fortælle om pressede familier, som må flytte fra hus og hjem en periode, og som oplever enormt meget besvær og stress i forløbet.

Læs mere om, hvordan forsikringen dækker ved vandskader.

5 råd til at forebygge vandskader

Du kan ikke gardere dig 100 % mod vandskader, men vi har 5 gode råd, som kan nedsætte risikoen markant. Og ikke mindst hjælpe dig med at opdage en skade i tide.

1. Bliv gode venner med din vandmåler

Husets vandmåler kan faktisk afsløre meget. Brug den til at lave en simpel test, hvor du holder øje med vandmåleren, når der ikke er nogen i huset, som bruger vand. Står den ikke helt stille, kan det være tegn på, at der er sivning fra et vandrør, eller at toilettet står og løber. Og hvis du en gang om ugen eller bare en gang om måneden aflæser måleren og fører regnskab, så vil du sandsynligvis også opdage, hvis der er noget galt.

2. Hold øje med synlige installationer

Hold godt øje med husets synlige vandinstallationer fx rørene omkring fyret, rørene i skabene under køkkenvasken og håndvasken på toilettet. Udsivning kan være svært at se med det blotte øje, men du kan hurtigt opdage det med en lille test, hvor du ruller et stykke køkkenrulle rundt om samlingen.

En klassiker er røret under køkkenvasken. Hver gang du sætter vaskebaljen ned i skabet, giver du rørene et skub. Rørene kan med tiden blive skæve og løsne sig, og der kan opstå utætheder. Røret kan stå og lække inde bag rengøringsprodukter og plastikposer, uden at du ser det, og vandet kan ligeså stille tære på køkkenelementer, gulv eller vægge.

Ser du større rustplamager eller rør, der begynder at dryppe, så luk for vandet, og kontakt din lokale autoriserede VVS'er med det samme.

3. Til alle gør-det-selv-mænd og -kvinder

Ordsproget selv-gjort er vel-gjort er en sandhed med modifikationer, når det gælder VVS. Kend dine begrænsninger og få installeret og reparareret VVS-anlæg af autoriserede håndværkere. Så er du sikker på, at din installationer bliver vedligeholdt korrekt, og at din forsikring dækker. Også når det gælder vaske- eller opvaskemaskine. Det er penge, som er givet godt ud. Vi ser alt for mange skader, som skyldes fx dårlig tilslutning eller en klemt slange.

Vær også forsigtig med at bore i vægge og gulve, hvis du ikke har 100 % styr på, hvor husets rør og kabler befinder sig. Du kan købe en relativ billig multidetektor i dit lokale byggemarked, som kan lokalisere både rør og kabler i dine vægge og gulve.

Tjek din VVS’er her

4. Hold øje med fugt

Fugt kan være tegn på vandskade, og opdager du fugt i loft eller på vægge, eller ser du gulve, der begynder at give sig og knirke voldsomt, så kan det være tegn på rørbrud og dermed vandskade. Tænk fx også over, hvor ofte du fylder vand på fyret.

Har du mistanke om fugt, så findes der fugtmålere, som kan være med til at be- eller afkræfte, om der er fugt i rummet. Du kan købe dem på nettet eller i et velassorteret byggemarked.

5. Hold særligt øje med vaske- og opvaskemaskiner

Det kan være en rigtig god idé at lægge en drypbakke under maskinerne. Så ser du hurtigt, hvis der siver vand ud, og så kan du kontakte en reparatør, inden der opstår en skade.

Sluk evt. for vandet, når du tager på ferie. Få gerne din VVS’er til at instruere dig i, hvordan du gør, så du fx ikke kommer til at lukke for fjernvarmen eller andet.

Forsikringen dækker da, gør den ikke?

Vandskader er som regel dækket af hus- og/eller indboforsikringen. Men vi anbefaler, at du tjekker, hvordan du er dækket, hvis der sker en vandskade.

Har du en parcelhusforsikring her i Købstædernes Forsikring, så er du godt dækket, hvis der sker udsivning eller en sprængning af skjulte rør, men udsivning fra synlige rør kræver fx en udvidet vanddækning.

Læs mere om her, hvordan du er dækket i Købstædernes Forsikring.