Det blå sygesikringskort og rejseforsikring

Hvordan dækker det blå kort, og hvordan dækker forsikringen, hvis du har glemt kortet derhjemme?  Få overblik her.

Godt at vide om det blå sygesikringskort

  • Det blå sygesikringskort dækker i EU, Norge, Island, Liechtenstein og Schweiz.
  • Kortet er gyldigt i 5 år. Har du glemt kortet, eller er det udløbet, kan du stadig få lægehjælp.
  • Det blå kort dækker kun offentlig lægehjælp og ikke egenbetaling, privatbehandling og hjemtransport. Køb derfor en Rejseforsikring.

Husk det blå sygesikringskort

Når du pakker kufferten til din næste ferie i EU, Schweiz og EØS (Norge, Island og Liechtenstein), så glem ikke dit EU-sygesikringskort – det vi i daglig tale kalder det blå sygesikringskort. Med kortet i hånden har du nemlig adgang til offentlig lægebehandling på lige fod med borgerne i det land, du befinder dig i.

 

Det blå kort dækker ikke alt

Det er dog vigtigt at understrege, at det blå sygesikringskort ikke er et alternativ til en privat rejseforsikring. Får du behandling hos en privat læge eller på et privat hospital, dækker det blå kort ikke. Er der egenbetaling i landet, er der også en risiko for, at du skal betale en del af regningen selv. Endelig er det værd at nævne, at det blå kort ikke dækker evt. behov for hjemtransport.

Derfor er det en god idé at supplere med en Rejseforsikring. Så kan du og din familie få hurtig behandling og hjælp til at komme hjem, uanset hvor i verden I rejser – og uden at skulle bekymre jer om prisen.

Nedenfor kan du se, hvad det blå sygesikringskort dækker, og hvad vores Rejseforsikring dækker. 

Sådan dækker det blå kort

Kortet dækker midlertidige ophold i EU, EØS og i Schweiz. Midlertidige ophold er ophold under ét års varighed.

Det blå sygesikringskort dækker:
+ ferierejser i EU, EØS og Schweiz
+ behandling via offentlige sundhedstilbud
+ behandling efter sundhedsdækningen i det gældende land

Det blå sygesikringskort dækker ikke:
- ophold uden for EU, EØS og Schweiz
- behandling i private sundhedstilbud
- egenbetaling ved offentlige sundhedstilbud
- udover sundhedstilbuddene i det gældende land
- hjemtransport efter ulykke eller sygdom
- alarmcentral med dansktalende personale og danske læger

I mange store turistområder eller resorts kan du komme ud for, at der kun er private læger eller klinikker. Så vær opmærksom på, om du er i offentligt eller privat regi, da du ikke er dækket hos private læger eller hospitaler med det blå sygesikringskort.

Sådan dækker vores Rejseforsikring

Sådan dækker vores Rejseforsikring

Vores Rejseforsikring dækker i hele verden også ved private læger eller hospitaler. 

Vores Rejseforsikring dækker:
+ private ferierejser i hele verden
+ behandling via private sundhedstilbud
+ egenbetaling ved offentlige sundhedstilbud
+ hjemtransport efter ulykke eller sygdom til dig og rejsefælle

Vores Rejseforsikring dækker ikke:
- ophold længere end 60 dage

En Rejseforsikring sikrer dig behandling alle steder i verden uden uoverskuelige efterregninger.

Læs om Rejseforsikring

Spørgsmål og svar om det blå sygesikringskort

Hvad dækker det blå sygesikringskort?

Kortet dækker dig på rejser og ophold under ét års varighed i EU, EØS og Schweiz og sikrer, at du kan få offentlig behandling på lige fod med borgere i det land, du besøger. Kortet dækker til gengæld ikke, hvis du søger lægehjælp på en privat klinik. Vil du undgå risiko for egenbetaling eller at skulle betale en høj pris for privat lægehjælp, bør du supplere med en Rejseforsikring.

Hvem kan få det blå sygesikringskort?

Hvis du bor i Danmark, er statsborger i et EU- eller et EØS-land eller i Schweiz, og du er dansk sygesikret, kan du få det blå sygesikringskort. I nogle tilfælde kan du også få det blå kort, hvis du bor i udlandet, men arbejder i Danmark, eller hvis du er udsendt af en dansk arbejdsgiver til at arbejde i udlandet. Er du familiemedlem til en person med dansk sygesikring, har du også mulighed for at søge om at få det blå sygesikringskort.

Hvad koster det blå sygesikringskort?

Kortet er gratis og gyldigt i op til fem år, før det er tid til fornyelse. Du bestiller det på borger.dk og modtager det som regel med posten i løbet af 2-3 uger.

Hvordan er jeg dækket, hvis jeg har glemt det blå kort i Danmark?

Har du glemt dit kort, er du stadig dækket. Hos Udbetaling Danmark kan du bestille en erstatningsblanket, som de kan faxe til det udenlandske hospital. Hvis alting glipper, kan du selv lægge ud for behandlingen og søge refusion, når du er retur i Danmark.

Hvad gør jeg, hvis mit blå sygesikringskort er udløbet?

Når dit kort er ved at udløbe, eller hvis det allerede er udløbet, kan du forny det på borger.dk. Du vil normalt modtage et nyt kort i løbet af 2-3 uger, og i mellemtiden får du et midlertidigt bevis i din e-boks. Udløber kortet, mens du er i udlandet, kan du bestille en erstatningsblanket hos Udbetaling Danmark, som de kan faxe til det udenlandske hospital.

Er jeg dækket, selv om jeg ikke har et kort - eller har glemt det i Danmark?

Har du ikke fået bestilt kortet hjemmefra, eller har du simpelthen glemt det, så er du stadig dækket. Du kan hos Udbetaling Danmark bestille en erstatningsblanket, som de kan faxe til det udenlandske hospital. Hvis alting glipper, kan du selv lægge ud for behandlingen og søge refusion, når du er retur i Danmark.

Hvordan bestiller jeg det blå kort?

Kortet er gratis, og du bestiller det på borger.dk. Skal du bestille et kort, så gør det i god tid. Der går 2-3 uger fra bestilling, til du har kortet i din postkasse. Husk at kortet kun gælder i 5 år. Så har du allerede et blåt sygesikringskort liggende i skuffen, så tjek lige før din rejse, at det stadig er gyldigt. Kortet skal være gyldigt i hele den periode, du er i udlandet.

Jeg er for sent ude med at bestille kortet, hvad gør jeg?

Efter du har ansøgt om det blå sygesikringskort hos borger.dk, går der 2-3 uger, før du modtager det med posten. Når du ansøger, modtager du et midlertidigt bevis i din e-boks. Det kan du printe ud og medbringe, hvis ikke du når at modtage selve kortet.

Er mine børn dækket af mit blå kort?

Nej. Alle rejsende skal have deres eget kort, også børn. På borger.dk har du mulighed for ikke bare at bestille til dig selv, men også til din ægtefælle og børn under 18 år.

Hvor søger jeg om refusion af mine udgifter til behandling?

Er du blevet behandlet i udlandet, og skal have dine penge helt eller delvist refunderet, skal du søge hos Styrelsen for patientsikkerhed.
Husk, at har du vist det blå kort og fået en regning alligevel, så har du formentlig betalt egenbetaling. Egenbetalingen kan ikke refunderes, hvis de lokale selv betaler en del af regningen. Det kan rejseforsikringen også hjælpe med.

Læs mere og ansøg her

Hvor kan jeg finde mere information om de enkelte landes dækning?

Hos Styrelsen for patientsikkerhed kan du finde et samlet overblik over alle de lande, hvor det blå sygesikringskort gælder. Du kan også finde kontaktoplysninger til alle de lokale myndigheder, hvor du kan søge mere information.

Styrelsen for patientsikkerhed