Derfor virker nabohjælp

Bliv klogere på, hvorfor nabohjælp er så vigtig, hvis du vil forebygge indbrud.
Læs om, hvordan du og dine naboer bedst muligt gør det svært for indbrudstyven i jeres kvarter.

Derfor virker nabohjælp

Du kender garanteret det karakteristiske rød-hvide skilt med nabohjælp, som står i stadig flere villakvarterer rundt omkring i Danmark. Og der er nemlig mange gode grunde til, at skiltene bliver et mere og mere almindeligt syn. Et godt forhold til din nabo er selvfølgelig rigtig smart, hvis du søndag morgen mangler sukker til kaffen. Men det er også rigtig godt at have et fornuftigt samarbejde med din nabo, fordi det rent faktisk kan være med til at reducere risikoen for indbrud.

Det handler ikke om, at I skal sidde lårene af hinanden. Nabohjælp handler i stor udstrækning om at kigge ud over egen matrikel og være opmærksom på, hvad der foregår i jeres kvarter. På den måde gør I jeres hjem og jeres kvarter til et uattraktivt mål for indbrudstyven.

Nabohjælp forhindrer 1 ud af 5 indbrud. (kilde DKR) Derfor vil vi gerne gøre dig lidt klogere på denne særlige form for forebyggelse. Så læs videre om, hvorfor nabohjælp virker, og hvad det er, du og dine naboer sammen kan gøre.

Hvad er det, der virker?

Men hvad er det, der faktisk virker så godt? Tyven kan godt lide fred og arbejdsro, og derfor er et aktivt, livligt kvarter ikke lige førstevalget. Det øger nemlig risikoen for at blive opdaget betragteligt – både før, under og efter et indbrud.

Aktive naboer holder øje med ukendte ansigter, hilser på hinanden og taler med forbipasserende, og det gør det svært for en tyv at gå rundt ubemærket, og dermed gør det indbruddet mere risikabelt. Derudover er det et problem for tyven, at naboerne taler sammen og advarer hinanden, for tyven opererer ofte inden for samme område og kommer ofte tilbage, hvis et indbrud er lykkedes.

Sådan hjælper I hinanden

I dagligdagen handler det først og fremmest om at holde øjne og ører åbne, når du færdes i dit eget kvarter. Hils på folk, du møder, og hvis de ikke har et synligt ærinde, så spørg venligt, om du kan hjælpe med noget.

I ferieperioder er det en virkelig god investering at aftale, at I hjælper hinanden med at få husene til at se beboet ud og holder liv i kvarteret i den lidt sløve ferietid. Det kan I for eksempel gøre:

  • Smid et par af dine skraldeposer i naboens skraldespand.
  • Parkér din bil eller cykel i indkørslen eller foran huset.
  • Slå græsset, flyt havemøblerne lidt rundt og hæng lidt vasketøj op (om vinteren kan det være blade eller sne, som skal fjernes eller flyttes lidt rundt på).
  • Flyt på gardinerne et par gange i løbet af naboens ferie.
  • Tænd/sluk lys forskellige steder, hvis der ikke er en timer.
  • Hold øje med markeringer på postkassen e.l. og fjern aviser og reklamer, der stikker op.

Hvis der er sket indbrud i jeres kvarter: Tal sammen

Risikoen for at en tyv kommer tilbage er stor. Faktisk får 1 ud af 5 hjem, som har været udsat for et indbrud, besøg af ubudne gæster igen. Tyven kender nu området og ikke mindst det pågældende hjem, og han ved, hvad der er at komme efter. Og så er de genstande han stjal første gang måske allerede erstattet af nye. Her kan nabohjælpen virkelig gøre en forskel.

Sørg for, at alle i kvarteret får besked, hvis der er sket indbrud. Fortæl hvordan og hvornår indbruddet er sket: hvordan kom tyven ind, hvad blev der stjålet, og hvordan kan I gøre det besværligt og uattraktivt for tyven at komme tilbage. I ugerne efter er det vigtigt at holde særlig godt øje med området og huske at advare hinanden og evt. politiet, hvis I observerer noget mistænkeligt.

Nabohjælp på mange niveauer

Hvis I ikke har lyst til at indgå formelle aftaler som fx nabohjælp.dk, så kan mindre også gøre det. Undersøgelser viser dog, at folk, som er tilmeldt nabohjælp-ordningen eller har en aftale igennem ejer- eller grundejerforeningen, er bedre til at få lavet faste aftaler i ferieperioder og er bedre til at forebygge mod indbrud.

Artiklens kilder: Det Kriminalpræventive Råd, stopindbrud.dk og nabohjælp.dk.

Relaterede artikler

Fakta om indbrud

Hvorfor har vi i Danmark mange flere indbrud i vores hjem end vores svenske naboer? Og hvem er den typiske indbrudstyve?

Pas på id-tyveri

Id-tyveri kan have store konsekvenser for dit liv. Med vores råd kan du gøre det til vane at gøre det svært for it-kriminelle.

Undgå skader - det betaler sig

Vi ved rigtig meget om skader, men endnu vigtigere: Vi ved, hvordan man undgår dem. Tilmeld dig vores nyhedsmail, og få masser af gode råd - direkte i din indbakke.