Vidste du, at...

Knap 15.000 danskere havde besøg af ubudne gæster i 2022?

Om indbrud - Hvem, hvad, hvor og hvornår?

Kriminaliteten i Danmark generelt har gennem de seneste år været faldende, og det gælder heldigvis også for indbrud i private hjem. I 2017 var der 29.147 indbrud, hvilket er det laveste niveau siden 2007 (Kilde: Det kriminalpræventive råd).
Alligevel har Danmark en kedelig høj placering i europæisk sammenhæng, når vi taler om indbrud i private hjem. Og sammenligner vi os fx med vores svenske naboer, så har vi i Danmark 6 indbrud, hver gang svenskerne kun har 2.

 

Hvorfor er der så mange indbrud i Danmark?

Det er der flere svar på. Først og fremmest er der mange enfamilieshuse i Danmark i forhold til andre lande. Og det er nemmere for tyvene at bryde ind i en villa eller parcelhus end i et rækkehus eller en lejlighed. Derudover har vi mange tæt befolkede områder. Læg dertil, at langt de fleste danske kvinder er på arbejdsmarkedet, og derfor står vores hjem tomme i dagtimerne – og særligt i det mørke halvår har tyvene rigtig gode arbejdsbetingelser.

 

Brændt barn skyr ilden – bare ikke i Danmark

Hvad der undrer os allermest, når vi taler om indbrud er, at vi danskere ikke gør særlig meget for at sikre vores hjem mod indbrud. Heller ikke hvis vi allerede har haft indbrud. Og det er da lidt overraskende. Især fordi der er 5 gange så stor risiko for at få besøg af en tyv igen, hvis du allerede har haft indbrud. Hvorfor vi danskere ikke passer bedre på vores hjem, kan vi kun gætte på, men noget af det handler formentlig om tillid. Danskerne er flere gange kåret som en af de mest tillidsfulde nationer i verden, og det forklarer måske, hvorfor vi ikke gør mere for at forebygge indbrud.

 

Hvornår slår tyven til?

Der er et helt tydeligt mønster i, hvornår der sker flest indbrud i Danmark. Efterårsferie, juleferie og vinterferie er højsæson. Sommerferien er også godt med. I de mørke måneder er der ikke så mange på gaden pga. vejret, og det bliver tidligt mørkt. Det giver indbrudstyven gode arbejdsvilkår - særligt i ferierne. Derfor er ferierne selvfølgelig også det tidspunkt, hvor det er vigtigst at have fokus på forebyggelse af indbrud.

Hvem er tyven?

Der har i de seneste år været meget skriveri om østeuropæiske kriminelle, som tager til Danmark alene med det formål at bryde ind i danske hjem. Noget tyder på, at udenlandske kriminelle fortsat har held med at plage de danske husejere. Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at op mod 20 % af dommene for indbrud bliver givet til udenlandske kriminelle, hvor hovedparten er østeuropæere. For de resterende 80 % vedkommende skal vi dog vende blikket mod egne rækker. Det viser sig nemlig, at den typiske indbrudstyv er en ung mand mellem 16 og 35 år af dansk herkomst. Ofte bor han i samme område, hvor han begår indbruddet, men bevæger sig som regel et par kilometer væk fra sin bopæl, så han ikke bliver genkendt.

 

Hvor slår tyven oftest til?

Bor du i Nordsjælland, har du helt sikkert størst risiko for indbrud i dit hjem. I top 10 over kommuner med flest indbrud finder vi 8 sjællandske kommuner med Rudersdal, Furesø og Gentofte på de 3 øverste pladser. Her bor mange af Danmarks mest velhavende borgere – det vil sige, der er masser af værdier at komme efter, og her er det nemt og hurtigt at slippe væk, fordi infrastrukturen er god. Bor du på nogle af de mindste danske øer fx Christiansø, Fanø eller Samsø kan du glæde dig over, at indbrud er en sjælden begivenhed. (Kilde: Bolius.dk)

 

Relaterede artikler

Spænd ben for tyven

Der er faktisk meget, du selv kan gøre for at undgå indbrud. Læs vores 10 tips til at holde indbrudstyven godt på afstand af din bolig.

Derfor virker nabohjælp

Et god forhold til din naboer kan hjælpe jer alle i kampen mod indbrud - og faktisk forhindrer  nabohjælp 1 ud af 5 indbrud.

Undgå skader - det betaler sig

Vi ved rigtig meget om skader, men endnu vigtigere: Vi ved, hvordan man undgår dem. Tilmeld dig vores nyhedsmail, og få masser af gode råd - direkte i din indbakke.