Efterårsvejret kan være hårdt for dit hus

En ny sæson bringer nyt vejr med sig, og derfor også ting du skal forholde dig til som hus- eller sommerhusejer.

Er du klar til efteråret, boligejer?

Forebyg, forebyg, forebyg. Det er og bliver vores mantra. Ikke kun fordi det giver færre skader – selvom det helt sikkert er et kæmpe plus. Nej, mest af alt fordi det sparer dig for en masse bøvl. Og hvis skaden så alligevel sker, så er vi selvfølgelig 100 % med dig. Vi ved bare af erfaring, at forebyggelse kan afhjælpe mange potentielle skader og dermed spare dig for at bruge os.

Vi har derfor samlet 3 overordnede råd til dig, så du kan klare efteråsinspektionen, inden du smider dig på sofaen og griber fjernbetjeningen. Det er altså tid godt givet ud.

3 gode tips til når vejret skifter

1. Følg med i vejrudsigten

Selvom det er en slags folkesport at skælde ud på DMI over deres manglende evne til at forudse fremtidens vejr, så er det som boligejer alligevel en god idé med et halvt øre at følge med i efterårsvejret. Blæser det op til storm, eller er der tegn på kraftig regn, så få trampolinen og andre løse ting på udearealer spændt fast eller pakket sammen og læg sandposer på udvendige ventilationsriste. Dæk også gulvafløbet, og flyt dine ting væk fra kældergulvet.

2. Tjek om noget skal repareres

Det kommer jo ikke bag på nogen, men vedligehold er nødvendigt, når vi taler bolig. Tag derfor en inspektionstur rundt om huset, og leg byggesagkyndig i en halv time. Tjek træværk, murværk, sokkel og tag for revner og afskallet maling og puds. Revner tillader, at fugt og vand kan trænge ind i huset, og det kan give fugtskader, skimmelsvamp og råd. Vejr og vind slider på bygninger, så inden efterårsstorme og heldagsregn tager alt for hårdt fat, så er det en god idé at få repareret småskader, så de ikke bliver til større problemer.

3. Hold afløb, nedløb og tagrender rene

Regnvand er der masser af i det danske efterår, og det er meget vigtigt, at vandet kan blive ført væk fra bygninger og fundament. Alle de smukke efterårsblade lander lige i tagrenden, og selv om det måske ikke er en af efterårets mest charmerende opgaver, så skal de tagrender og afløb altså holdes frie for blade og grene.

Til dig med sommerhus

Er du den lykkelige ejer af et sommerhus, så husk at samme gode råd gør sig gældende her. Derudover kan du med fordel lade huset stå med lidt varme, så fugt og kulde ikke trænger ind. Og husk at lade dørene inde i huset stå åbent, så varmen kan fordele sig mellem rummene. Sidst men ikke mindst, luk for vandet og tøm rørene, så du undgår sprængte vandrør. 

Læs om fritidshusforsikring

Undgå frostsprængte rør

Den kolde vinter og de glimtende iskrystaller i haven har bestemt sin charme, men hvis vi ikke tager vores forholdsregler, kan vintereventyret desværre hurtigt ende galt. Når den hårde frost rammer, sker der ofte det, at varme- og vandrør fryser til is, og der sker en frostsprængning i dine rør. Og det kan få alvorlige konsekvenser, hvis vandet løber ud.

Tre gode råd til til frostsprængninger

  1. Hold temperaturen oppe

    Temperaturen skal altid holdes på mindst 17 grader i hele boligen, for at undgå at vandet i rørene fryser til is.  

  2. Vandrørene skal isoleres

    I længere perioder med hård frost, er det ikke nok, at rørene er i almindelig cirkulation. Og derfor er isolering af vandrørene uden for boligens varmezone vigtigt. Det kan fx være på loftet eller i skunken, hvor der bør være 30-40 mm isolering. 

  3. Er skaden sket...

    ...så skynd dig at sluk for hovedhanen hurtigst muligt. På den måde undgår du, at skaden spreder sig. Hovedhanen sidder ofte ved vandmåleren i bryggerset. 

Har du medregnet havemøbler, da du valgte din selvrisiko?

Er du i tvivl om, hvordan din Indbo- eller Husforsikring dækker, så log ind på Mit KF for at se din police eller læs mere om Husforsikring og Indboforsikring. Har du spørgsmål til dine forsikringer eller indbosum, er du også velkommen til at ringe. 

Ring 33 14 37 48

Din Indboforsikring dækker også udendørs

Kan du tage det med dig, er du dækket

I store træk dækker din Indboforsikring alle løsdele, du kan tage med i et flyttelæs. Havemøbler, altankasser, krukker, planteredskaber og selv din robotplæneklipper. Og den gode nyhed er, at du generelt set ikke behøver låse alting inde. Men har du særligt værdifulde ting, er det nok en god idé, at de ikke kan ses fra vejen, og at du i øvrigt ikke gør det alt for nemt for tyvene. Vi dækker også udendørs indbo, hvis dine ting er gået i stykker som følge af en stormskade på dit hus.

Hvad med de dyre planter og det kostbare træ?

Er de plantet i en krukke, er de dækket af din Indboforsikring. Er de plantet i jorden, er det din husforsikring, der skal på banen. Hos Købstædernes Forsikring dækker din almindelige husforsikring, mens det mange andre steder kræver en udvidet dækning. Erstatningen afhænger dog af planternes alder. Du kan få betalt udgifterne til nyplantning af højst fire år gamle buske, planter eller træer, og for at få erstatning skal du plante på ny. Du kan altså ikke bruge pengene til andre formål.

Læs mere i dine vilkår på Mit KF, hvis du vil være helt sikker på, hvordan dit udendørs indbo er dækket.

Når stormen raser

Når vejret viser tænder, så hold øje med husets ”svage punkter”. Sker der alligevel skader, så sørg for at begrænse skaderne ved at dække af og fjerne genstande, så der ikke sker yderligere skade. Kontakt os og anmeld skaden, så du kan få udbedret skaden så hurtigt som muligt.

Hus - Storm og andre vejrskader

Relaterede artikler

Tips om lys

Det er blevet moderne med batterilys, men det er alligevel hyggeligt med levende lys en gang i mellem. Vi har et par gode tips til sikkerhed.

Hjælp, jeg har fået rotter

Rotter er et stadig voksende problem. Men der er heldigvis meget du selv kan gøre, ud over at du selvfølgelig har pligt til at melde problemet til kommunen.

Undgå skader - det betaler sig

Vi ved rigtig meget om skader, men endnu vigtigere: Vi ved, hvordan man undgår dem. Tilmeld dig vores nyhedsmail, og få masser af gode råd - direkte i din indbakke.