Købstædernes Erhvervsbarometer 2022

Hvert år tager vi temperaturen på de mindre virksomheder i dansk erhvervsliv. Vi taler med mere end 350 virksomheds- eller ejerledere i hele landet om deres økonomiske forventninger til fremtiden og deres største bekymringer lige nu.

Vi har nedenfor valgt fem hovedtemaer fra analysen i 2022, som giver indsigt i stemningen hos de mindre virksomheder lige nu.

Økonomi

Købstædernes Forsikring - økonomi - graf

Der er generel optimisme at spore hos de mindre danske virksomheder, og kun et fåtal bekymrer sig mere i år end sidste år. Fire ud af ti virksomheder forventer et bedre økonomisk resultat i 2022 end året før. Selv seks ud af ti af de virksomheder, der sidste år oplevede et ringere økonomisk resultat end forventet, har positive forventninger til 2022.

Tue Nielsen, kunde i Købstædernes Forsikring og restauratør i Varde

”Vi har allerede rekordmange bookinger til julefrokoster i restauranten, så jeg må sige, at vores forventninger i indeværende år er meget positive.”

Cyberkriminalitet

Købstædernes Forsikring - Cyberkriminalitet - Erhverv

Selvom der i samfundet generelt er et større fokus på cybertruslen, afspejles det ikke umiddelbart i virksomhedernes beredskab. Kun fire ud af ti mindre virksomheder har i dag en plan for, hvad de skal gøre, hvis de rammes af cyberkriminalitet. Det er på niveau med vores analyse i 2021.

Det er i øvrigt især de virksomheder, der har prøvet at blive ramt af cyberangreb, som bekymrer sig mest. Det er også dem, der oftest har en cyberforsikring. Fokus på cybertruslen intensiveres altså først og fremmest, når man har haft den på nært hold. 

Arbejdskraft

Købstædernes Forsikring - Arbejdskraft - Erhverv

Dansk økonomi buldrer derudad, og mange mindre virksomheder har det seneste år skruet op for antallet af medarbejdere. Hvis den aktuelle vækst skal fastholdes eller styrkes, kræver det flere gode hænder og hoveder. Derfor er det bekymrende, at hver anden mindre virksomhed forventer at mangle arbejdskraft i nær fremtid. Manglen på arbejdskraft kan meget vel blive virksomhedernes største hovedpine i 2022.

Sygedriftstab

Købstædernes Forsikring - Sygedriftstab - Erhverv

Når direktøren eller andre nøglemedarbejdere er væk fra den daglige drift på grund af længerevarende sygdom, kan det påvirke omsætningen negativt. Hver femte erhvervsleder er bekymret for netop det scenarie. Heldigvis har langt de fleste en plan for den videre drift – det kan for eksempel være med en sygedriftstabsforsikring. Sygdomsfraværet vil ramme hårdt i knap hver tredje virksomhed, som slet ikke har tænkt over at lægge en plan.

Trivsel

Købstædernes Forsikring - Trivsel - Erhverv

Coronapandemien var hård kost for de mindre virksomheder i Danmark, der skulle håndtere usikkerhed, regler og restriktioner. Det har smittet negativt af på trivslen. Hver tredje virksomhedsleder og dennes familie har i dag dårligere trivsel end før pandemien. Et lyspunkt er, at der er sket en forbedring i forhold til sidste år.

Derfor tager vi temperaturen på dansk erhvervsliv

Hvem skaber væksten i Danmark? Det gør de små og mellemstore virksomheder, som tilsammen udgør rygraden i dansk erhvervsliv. Det anerkender vi i Købstædernes Forsikring.

Vi har som samfund brug for et robust fundament af mindre erhvervsdrivende i hele landet, der skaber vækst, udvikling og lokale arbejdspladser. Som forsikringsselskab står vi bag de mindre virksomheder i op- og nedture, og vi interesserer os oprigtigt for virksomhedens ve og vel såvel som ejerlederens trivsel.

Vil du vide mere om Købstædernes Erhvervsbarometer?