Energi­renovering af hus

Hvor skal du starte, og hvad skal du være opmærksom på, når du energirenoverer dit hus? Vi guider dig.

Brug energien rigtigt, når du energiforbedrer

Varmeregningen stiger, og klimakrisen presser på. Det er ikke underligt, at mange af os overvejer energirenovering – både af gamle huse og nyere parcelhuse med 30-40 år på bagen.

Læs med her, hvis du vil have hjælp til at beregne, om en energirenovering kan betale sig for dig, og hvor du kan få tilskud. Vi giver dig også et hurtigt overblik over typiske faldgruber, og hvordan du kan sikre, at Husforsikringen dækker alle dine planlagte forbedringer.

Vigtigt! Hvis du skifter varmeinstallation

Hvis du udskifter varmekilden i dit hus, kan det både have indflydelse på prisen på din forsikring, og hvordan forsikringen dækker. Skifter du fx til et pillefyr, skal dit fyrrum kunne opfylde nogle helt specifikke krav, før vi kan brandforsikre dit hus.   

 

Hvad er prisen for en energirenovering?

  1. Brug Bolius’ tommelfingerregel

    Videncenteret Bolius har udviklet en god tommelfingerregel, som hurtigt kan indikere, om en energirenovering af dit hus kan betale sig. Den lyder:

    Energirenovering betaler sig når:
    • Dit hus er bygget efter 1980, og din varmeregning er større end 10.000 kr. om året.

    • Dit hus er bygget før 1980, og din varmeregning er større end 15.000 kr. om året.

  2. Prøv Energistyrelsens energiberegner

    Energistyrelsen har udviklet en energiberegner, som kan hjælpe dig med at vurdere, hvilken renovering du med fordel kan overveje, og hvor meget du potentielt kan spare i afgifter og energiforbrug.  

  3. Tjek husets Energimærkerapport

    Hvis du har købt dit hus efter 1997, vil du have modtaget en rapport, som viser din boligs energimærke. Den indeholder også forslag til, hvor du med størst effekt kan energirenovere dit hus. 

Kan man få tilskud til energirenovering?

Ja, du kan fx godt søge om tilskud fra Energistyrelsens Bygningspulje. Der er to årlige ansøgningsrunder, og du kan bl.a. søge om tilskud til efterisolering og installation af varmepumpe og energivenlige facadevinduer.

Derudover har Energistyrelsen flere andre tilskuds- og støtteordninger, som kan være relevante for dig. Bl.a. Afkoblingsordningen og Skrotningsordningen. Du kan også prøve at spørge dit energiselskab, om de giver tilskud til energiforbedringer.

Du kan muligvis nå at få Håndværkerfradrag

Det såkaldte Håndværkerfradrag er afskaffet per 1. april 2022. Har du udført Energirenovering inden da og betalt dine håndværkere senest 31. maj 2022, kan du godt få fradrag. 

 

Energirenovering og forsikringsskader

Når du energirenoverer, er der nogle regler, du skal være opmærksom på at overholde. Dem kan du altid se på bygningsreglementet.dk, og disse er bl.a. med til at sikre, at der ikke opstår skader i forbindelse med energirenoveringen af dit hus.

Når det så er sagt, ser vi af og til, at der sker skader, når vores kunder går i gang med at energiforbedre deres huse. Derfor anbefaler vi altid, at du kontakter os på 33 45 74 74, så vi sammen kan sikre, at dine planlagte ændringer ikke øger risikoen for brand og andre skader. I værste fald kan du nemlig opleve, at din forsikring ikke dækker.     

 

Spørgsmål og svar om energirenovering og forsikring

Må jeg selv efterisolere?

Ja, det må du gerne. En af de mest almindelige energiforbedringer er at lægge ekstra isolering i fx tagrum, loftrum og i fundamentet på huse, eksempelvis i en krybekælder. Der kan dog opstå skader, hvis det ikke bliver gjort korrekt. Fx skal du være ekstra OBS på, at ventilationsriste og andre udluftningskanaler ikke bliver tilstoppede. 

Se evt. Bolius’ liste med 10 ting, du skal undgå, når du selv efterisolerer.

Må jeg selv montere og installere varmepumpe?

Har du en luft til luft-varmepumpe, må du godt selv montere den. Har du derimod en luft til vand-varmepumpe, er det et krav, at du bruger en autoriseret VVS’er til at koble delene sammen. Elinstallationer til din varmepumpe, uanset hvilken type du har, skal altid udføres af en autoriseret el-installatør. Så er du sikker på, at din el-tavle er dimensioneret til den ekstra belastning, og der ikke opstår brand og kortslutning.

Må jeg selv installere solceller?

I princippet må du godt, men vi anbefaler det ikke. Når du monterer solceller, skal du nemlig sikre, at de statiske krav i bygningsreglementet bliver overholdt. Gør de ikke det, kan du risikere, at taget ikke kan bære den ekstra belastning eller at stormvejr eller snetryk ødelægger taget. Det kan medføre nedbøjning, sætningsskader og at taget bliver utæt med vandskader til følge.

Spørgsmål om forsikring og energirenovering?

Du er altid velkommen til at ringe til os på 33 45 74 72. Vores rådgivere sidder klar til at hjælpe alle hverdage kl. 8.30-16.

Relaterede artikler

8 tips til vandskader

Vandskader behøver ikke altid være voldsomme. Et lille dryp ad gangen kan også lave ulykker, fordi du måske først opdager det, når vandet har været på gale veje i månedsvis.

Forbered dig før en storm

Skader efter en storm kan være omfattende, når vindhastigheden når 17,2 m/sek., som er grænsen for, hvornår et blæsevejr kaldes en storm.

Røgalarmer

Se hvilken alarmtype, du skal vælge. Få gode råd til, hvordan du vedligeholder alarmen og fif til, hvordan du monterer og placerer alarmen.