Søg

Ferie og Coronavirus

Her kan du få overblik over, hvornår og hvordan du er dækket, når du rejser ud i verden. 

FAQ: Sådan er du dækket

Vi dækker - uanset farven på din destination

Corona-restriktionerne er så godt som væk her i landet, og måske drømmer du om en tur til udlandet? For at sikre at du trygt kan rejse afsted i en verden, som Covid-19-virus endnu ikke har sluppet taget i, har vi udvidet dækningen på vores Rejseforsikring fra 1. maj og året ud. Det betyder kort og godt, at du kan regne med os, uanset om du tager på ferie i gule, orange eller røde lande.

Læs med her, og se hvorfor du trygt kan lade bekymringerne blive hjemme, når udlandet kalder.

Læs også, hvordan du er dækket på rejser efter 1. januar 2022, når den midlertidige udvidelse af vores rejseforsikring ophører.

Nu er du bedre dækket

Rejser du til lande eller områder, hvor der i følge SSI og/eller WHO findes en epidemi eller pandemi, dækker vi udgifter til hospitalsophold og lægebehandling, hvis du er vaccineret imod sygdommen.

NYT! Vi har lavet en midlertidig udvidelse af vores Rejseforsikring, så den også dækker dig, hvis du rejser til lande som Udenrigsministeriet fraråder (orange/røde).

Om køb af rejser og dine rettigheder

Kend dine rettigheder

Selv om Corona-situationen er en såkaldt force majeure-situation, så har du rettigheder som forbruger, når det kommer til at få pengene tilbage for en rejse, som ikke kan lade sig gøre pga. Covid-19. Du skal være opmærksom på, at der er forskellige regler, alt efter hvilken type rejse, du har købt, og hvor du har købt den. 

Hvornår kan du få dine penge refunderet?

Har du fx købt en pakkerejse (charterferier, koncertferier, fodboldferier - rejser, hvor du fx køber transport, hotel og oplevelser i samme pakke), og Udenrigsministeriet fraråder rejser til din destination, så har du krav på at få hele beløbet for rejsen tilbagebetalt af rejseselskabet. Står du derimod med en flybillet, som du har købt direkte af flyselskabet, kan du kun kræve at få pengene tilbage, hvis din flyafgang bliver aflyst.

Start hos dit fly- eller rejseselskab

Derfor skal du altid starte med at kontakte rejseagent, rejseselskab eller flyselskab, når du kan se, at det ikke bliver muligt at gennemføre en planlagt rejse. Hør også mere om dine muligheder for at aflyse turen, hvis rejsearrangøren ikke aflyser ferien, men du er utryg ved situationen. Hos rejseselskaberne har du som regel mulighed for at aflyse turen mod et gebyr.

Få mere information

Vi anbefaler Forbrugerrådet Tænks oversigt over dine rettigheder som forbruger i denne situation. Her kan du se, hvordan du er stillet med forskellige rejsetyper.

Få seneste nyt direkte i din indboks

Reglerne for rejser ændrer sig løbende i takt med udviklingen af Corona-pandemien, og vi anbefaler derfor, at du til hver en tid følger med på Udenrigsministeriets hjemmeside.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev, så giver vi dig besked, når der kommer nyt, som ændrer situationen omkring udenlandsrejser og forsikringer.

Tilmeld nyhedsbrev

3 trin til afbestilling af rejser

 1. Kontakt fly- eller rejseselskabet

  Som det første skal du kontakte dit fly- eller rejseselskab for at få refunderet din rejse. Har du selv booket din rejse, skal du undersøge, hvor meget du kan få refunderet hos de selskaber, hvor du fx har booket hotel, bil og oplevelser.

  Vær opmærksom på, at du er dårligere stillet, hvis du selv aflyser rejsen. Du skal derfor vente på, at din rejse eller fly bliver aflyst, for at du kan få dine penge tilbage. Har du købt pakkerejse, kan du som regel aflyse mod et gebyr. Kontakt rejseselskabet for at høre om betingelserne.

 2. Indsaml dokumention

  De udgifter du ikke kan få refunderet, dækker afbestillingsforsikringen som regel, men det kræver, at du har dokumention for, at du ikke har fået udgifterne dækket af udbyderen. Mangler der dokumentation, kan sagsbehandlingen trække ud. Du skal finde:

  Rejsedokumentation - Det vil sige en kopi af dit rejsebevis. Her skal rejsens pris, antal deltagere samt rejseperiode fremgår.
  Dokumentation for udlæg - Det vil sige et bevis på, at rejsen er betalt. 
  Andet - Dokumentation for at du fx ikke kan få hele beløbet tilbage for en bookning af hotel, bil, oplevelser o.a. 

 3. Anmeld skaden

  Så er du klar til at anmelde skaden online. Men husk, at du først kan anmelde skaden 24 timer inden din afrejse, da Udenrigsministeriet kan ændre deres anbefalinger i sidste øjeblik fx hvis smittetrykker stiger i det land, du skal rejse til.

  Anmeld skaden her

Ændringer i UM's rejsevejledning, karantæne og rejser i verden

Hvis det bliver muligt at komme afsted på vores ferie, men Udenrigsministeriet pludselig fraråder rejser, mens vi er afsted, hjælper I mig så med at komme hjem?

Du skal kontakte dit fly- eller rejseselskab for evt. at ombooke din hjemrejse. Din rejseforsikring dækker ikke evakuering pga. Corona, hvis UM's vejledning ændrer sig fra gul til orange, mens du er på destinationen.

Jeg har bestilt en rejse til et land, som pt. er gult. Dækker rejseforsikringen, hvis UM ændrer landet til orange inden afrejsen?

Jo, rejseforsikringen dækker, hvis UM på afrejsetidspunktet fraråder rejse til en destination, der var gul/grøn, da rejsen blev bestilt.

Vi overvejer at tage afsted til udlandet, selv om UM fraråder det. Hvordan er vi dækket?

Vi følger myndighedernes anbefalinger, men tager du alligevel afsted til røde eller orange lande gælder følgende:

 1. Vi dækker sygdomsbehandling og hospitalsindlæggelse – også relateret til Corona. Vi dækker også Coronatest i forbindelse med din kontakt til læge eller hospital.
 2. Vi dækker ikke ekstra udgifter i forbindelse med karantæne, evakuering i forbindelse med Corona, Coronatest i fx lufthavnen eller på hotel, ufrivilligt ophold (fx ved smitteudbrud på rejsen), flyaflysninger og forsinkelser i forbindelse med Corona.

Vi vil gerne booke en rejse til et land, som er pt. er orange. Dækker afbestillingsforsikringen, hvis rejsevejledningen ændrer sig?

Hvis du booker din rejse nu, hvor landet er orange, og det bliver nødvendigt at afbestille, så dækker afbestillingsforsikringen ikke.

Dækker afbestillingsforsikringen, hvis UM pludselig ændrer rejsevejledningen?

Hvis UM åbner op for, at du kan komme afsted til din rejsedestination, så er det fordi, at de vurderer, at det er sikkert at gennemføre rejser. Sker det, har du ikke mulighed for at få dine billetter dækket af fly- eller rejseselskab, fordi din rejse kan gennemføres. Og derfor dækker afbestillingsforsikringen heller ikke øvrige udgifter til rejsen.

Hvis din destination derimod var gul ved bestilling af rejsen, men ændres til orange eller rød, dækker afbestillingen for dette.

Se UM’s rejsevejledning

Hvordan er jeg dækket, hvis jeg kommer i karantæne før udrejse?

Du skal starte med at kontakte flyselskabet eller dit rejsebureau for at høre, om de vil tilbagebetale rejsen, inden du anmelder aflysningen til os. Din afbestillingsforsikring dækker, hvis myndighederne har sat dig i karantæne, og du derfor bliver forhindret i at tage på ferie.

Vi har bestilt en rejse til et land, hvor der er krav om 14 dages karantæne ved indrejse. Dækker afbestillingsforsikringen?

Vi dækker afbestilling af en rejse til et land, hvor der er indført karantæne ved indrejse under forudsætning af, at kravet er indført, efter rejsen er bestilt.

Vær opmærksom på, at du først kan afbestille rejsen tidligst 24 timer inden afrejsetidspunktet.

Vi skal på kør-selv-ferie. Hvis vores destination bliver grøn jf. UM, men de lande vi skal køre gennem stadig er røde eller orange, dækker afbestillingen så?

Forsikringen dækker for eventuelle forudbetalte udgifter, som du ikke kan få refunderet af udbyderen fx for hotelophold, campingplads, mv. Bilkørslen er der jo ikke betalt for endnu, og derfor er den ikke dækket.

Dækker afbestillingsforsikringen, hvis min rejse går til et land, som UM ikke fraråder indrejse til, men landet har lukket grænsen og ikke vil lade mig rejse ind?

I den situation skal du først og fremmest kontakte dit rejseselskab eller flyselskab for at få refunderet rejsen. Vi dækker de øvrige udgifter, du ikke kan få tilbagebetalt.

Hvis vi godt kan rejse til vores rejsedestination, men vi skal mellemlande i et rødt eller orange land? Dækker forsikringen?

Lad os forklare det med et eksempel:
Din destination er Dubai, som UM melder klar til, men du skal mellemlande i Amsterdam, som UM stadig fraråder rejse til. (Dette er et eksempel - tjek UM's rejsevejledninger for at se, hvilke lande UM fraråder rejser til.)

Holland er inden afrejse stadig orange hos UM, og flyselskabet aflyser derfor afgangen CPH- Amsterdam. Flyet fra Amsterdam til Dubai afgår dog stadig planmæssigt, men du står uden reel mulighed for at nå dette fly, idet det første fly er aflyst.

I dette tilfælde vil forsikringen dække for den del af rejsen, der ikke er dækket af flyselskabet (CPH-Amsterdam).

Forsikringen dækker også de udgifter til hotel, billeje, mv., som du ikke kan få tilbagebetalt. Du skal dog kunne dokumentere, at du ikke kan få dine udgifter tilbagebetalt.

Jeg er i gang med at skifte forsikringsselskab - hvilke vilkår gælder for mig?

Hvis du er i gang med at skifte forsikringsselskab, så anbefaler vi, at du kontakter det nye selskab for at være helt sikker på, hvordan din rejseforsikring dækker. 

Du vil være dækket af den forsikring, hvor du er kunde, på det tidspunkt skaden sker. Dvs. hvis der er tale om afbestilling, sker skaden den dato, du skulle rejse fra Danmark.

Jeg rejser til et land, hvor der stadig er Corona og falder og brækker benet. Dækket I det?

Ja, så er du dækket.

Jeg har booket en rejse, men der er restriktioner på destinationen (udgangsforbud/lukkede restauranter), og derfor vil jeg gerne afbestille. Dækker forsikringen?

Nej, i denne situation dækker forsikringen ikke.

Ny booking, ombooking, indbetaling af restbeløb, aflysning og konkurs?

Jeg skal indbetale et restbeløb for min rejse, som jeg har bestilt før UM frarådede udrejse. Hvad gør jeg?

Det kommer an på, hvilken type rejse du har købt:

1. Har du købt en pakkerejse? (dvs. et rejseselskab eller rejseagent har booket 2 eller flere dele af dine rejse fx flyt, hotel og billeje). Så skal du indbetale restbeløbet. Når du nærmer dig afrejsedatoen, og du kan se, at rejsen ikke kan gennemføres, så skal du kontakte rejseselskabet eller agenten for at booke en anden rejse eller få refunderet dine penge.

2. Har du købt en individuel rejse? (dvs. en rejse, hvor du selv har booket transport, hotel mv.)

Hold dig orienteret på UM’s rejsevejledning indtil 24 timer inden, restbeløbet skal indbetales. Hvis destinationen på det tidspunkt er orange, skal du ikke betale restbeløbet. Du kan derefter anmelde til rejseforsikringen for at få refunderet depositummet. Hvis destinationen derimod er gul, kan du indbetale restbeløbet, da rejsen i så fald godt kan gennemføres.

Jeg har købt en rejse til udlandet, og jeg har en afbestillingsforsikring. Dækker afbestillingsforsikringen, hvis vi ikke tør tage af sted?

Vi følger Udenrigsministeriets (UM) anbefalinger og dækker afbestilling, hvis din destination er blevet orange/rød, efter du har bestilt rejsen.

Hvis din rejse bliver aflyst, så skal du først og fremmest kontakte dit rejse- eller flyselskab for at få refunderet rejsen. Når UM åbner op for rejser til udlandet igen, har du desværre ikke ret til at få dækket din rejse, hvis du ikke tør tage af sted. Det er kun, hvis dit fly fx bliver aflyst, eller rejseselskabet aflyser din pakkerejse, at du har mulighed for at få pengene tilbage fra flyselskabet/rejseselskabet.

Du kan dog allerede nu kontakte rejsearrangøren og høre, hvordan du er stillet, og om rejsen refunderes af dem.

Dækker afbestillingsforsikringen, hvis vi bestiller en udlandsrejse længere ud i fremtiden, selvom UM fraråder rejser?

Situationen ændrer sig løbende, men du bør være opmærksom på, at hvis du bestiller en rejse til et land eller område, hvor Udenrigsministeriet på nuværende tidspunkt fraråder indrejse, så dækker vores afbestillingsforsikring ikke.

Afbestillingsforsikringen dækker altså kun rejser, der er bestilt, inden Udenrigsministeriet begyndte at fraråde indrejse. Derfor skal du overveje, om du evt. skal vente med at booke din rejse, indtil verden igen åbner op for rejser og turisme.

Er der forskel på, hvordan jeg er dækket, hvis jeg har købt min rejse hos henholdsvis et rejseselskab eller fx direkte hos flyselskabet?

Hvis du har bestilt rejsen gennem rejseselskab eller rejseagent
Hvis du har bestilt din rejse samlet gennem et rejsebureau eller en rejseagent, så er det rejsebureau eller rejseagentens ansvar at indberette rejsen til Rejsegarantifonden, der herefter sørger for at udbetale erstatning for rejsen. Du skal derfor altid kontakte rejsebureauet eller agenten først, hvis du kan se, at din rejse ikke kan gennemføres.

Hvis du selv har booket og arrangeret rejsen
Du er berettiget til kompensation fra flyselskabet, når flyet er aflyst. Det kan enten være i form af en voucher, ombooking eller kontant tilbagebetaling. Du skal altid kontakte flyselskabet direkte om tilbagebetaling. Hotel, billeje, mv. skal afbestilles individuelt, og det kan være forskelligt, hvad du kan få tilbagebetalt. Hvis du kan dokumentere, at du ikke kan få refunderet forudbetalte udgifter til hotel, billeje, mv., eller at du kun kan få nogle af dine penge tilbage, vil forsikringen som regel dække resten. Du skal dog kunne dokumentere, at du ikke har fået udbetalt hele beløbet.

Mit rejseselskab er gået konkurs. Hvordan er jeg stillet?

Afbestillingsforsikringen dækker ikke, hvis rejseselskabet eller flyselskabet går konkurs.

Læs mere om dine rettigheder hos rejsegarantifonden

Vores flybilletter er blevet annulleret af flyselskabet, der nægter at betale pengene tilbage eller give os en voucher. Hvad gør vi?

Hvis flyselskabet aflyser din rejse, har du ret til at få dine penge tilbage eller at få en voucher eller tilgodebevis. Læs mere her hos Tænk, som giver dig overblik over dine rettigheder.

Denne situation er ikke dækket af afbestillingsforsikringen.

Mit rejseselskab har tilbudt en ombookning af min rejse, men det kan ikke lade sig gøre at komme afsted på samme rejse senere i år. Dækker afbestillingsforsikringen her?

Nej, hvis du har fået tilbudt en ombookning eller kompensation i form af en voucher, så betragter vi det som en form for refusion, og derfor dækker forsikringen ikke. Husk at du som forbruger har ret til at få pengene tilbage, hvis du ikke mener, du har fået det produkt, du har betalt for. Derfor skal du som udgangspunkt kontakte rejseselskabet for at høre om dine muligheder.

Mit rejseselskab har tilbagebetalt penge for en rejse, som vi ikke kom afsted på. Vi har booket en ny. Hvis vi også må aflyse den, dækker rejseforsikringen stadig eller er der tale om en ny rejse?

Hvis du har fået penge tilbage for en rejse, og du efterfølgende booker en ny rejse for pengene, så er der tale om en ny rejse. Her er der ingen forskel på, om du får pengene tilbage, eller du har fået et tilgodebevis eller voucher. Booker du på ny, er der tale om en ny rejse.

Husk, at hvis UM fraråder rejse til feriedestinationen i dag, og de stadig fraråder rejsen, når I skal afsted, så dækker afbestillingsforsikringen ikke.

Før Corona købte jeg en rejse til mine børn og børnebørn, som vi nu ikke kan gennemføre pga. Covid-19. Er det vores forsikringsselskab, som skal erstatte rejsen?

Først og fremmest skal I kontakte rejse- eller flyselskab, som skal tilbagebetale jeres rejse, hvis det ikke er muligt at gennemføre den. Med hensyn til andre omkostninger forbundet med rejsen, skal I kontakte jeres respektive forsikringsselskaber, som dækker jer hver især. Det vil sige, at I (som har købt rejsen) er dækket af jeres forsikringsselskab, mens jeres børn og børnebørn er dækket af deres respektive forsikringsselskaber. Og derfor skal I sandsynligvis anmelde skaden til flere selskaber.

Ferie i Danmark

Vi har booket et sommerhus i Danmark. Dækker afbestillingsforsikringen, hvis vi bliver syge eller kommer ud for et uheld og dermed ikke kan gennemføre ferien?

Ja, afbestillingsforsikringen dækker også i Danmark. Tjek dine betingelser på Mit KF. Du skal derfor først kontakte sommerhusudlejeren for at få refunderet dine penge, og derefter kan du anmelde det beløb til rejseforsikringen, som du ikke kan få tilbagebetalt.

Dækker rejseforsikringen også, hvis vi bliver syge eller kommer til skade, mens vi holder ferie i Danmark?

Nej, rejseforsikringen dækker ikke ferie i Danmark. Her er I dækket af den offentlige sygesikring og kan fx søge lokal lægehjælp eller kontakte jeres egen praktiserende læge for at få råd og vejledning.

Forsikringen dækker heller ikke kompensation for ødelagte rejsedage i Danmark.

Sygdom, test og vaccine

Hvis jeg er fritaget for at lade mig teste, og jeg derfor ikke kan fremvise test i indrejselandet, og derfor ikke kan komme ind i landet, dækker forsikringen?

Nej, i dette tilfælde dækker vi ikke. Du skal altid sætte dig ind i de lokale rejsemyndigheders regler på dit rejsemål, inden du tager afsted (tjek UM.dk inden rejsen). Det gælder både i forbindelse med Corona men visum mv.

Jeg er selv blevet vaccineret og kan komme afsted, men min rejsemakker er endnu ikke vaccineret. Kan jeg afbestille rejsen?

Hvis det er et krav, at man skal være færdigvaccineret (og kravet er indført, efter rejsen blev bestilt), så dækker forsikringen. Husk altid at undersøge de lokale myndigheders regler.

Jeg skal testes ved indrejse og får en falsk positiv test, og landet måler forhøjet temperatur ved indrejse og jeg bliver sendt i isolation. Kan jeg få dækket tabte feriedage?

Vi anbefaler dig, at du bliver testet inden afrejse (pcr-test), hvis du alligevel har feber, selvom du kan fremvise negativ Coronatest og bliver tilbageholdt og sendt i isolation, så dækker forsikringen tabte feriedage. Husk at få dokumentation.

Jeg er vaccineret, men får alligevel Corona i udlandet. Er jeg dækket?

Ja, så er du dækket.

Jeg bliver syg af Corona på rejsen. Dækker forsikringen mine ekstraudgifter til fx udvidet hotelophold, mv.?

Ja, hvis du testes positiv for Corona-virus, så er den en ”sygdom-skade” som sædvanlig på linje med en blindtarmsbetændelse. Hvis behandlingen kræver, at du skal indlægges på hospital eller opholde dig på hotellet, så er det en del af sygdomsbehandlingen, og dermed dækket af forsikringen. Det er lægerne på alarmcentralen, som vurdere hvornår det er forsvarligt at hjemtransportere dig.

Sådan er du dækket efter 1. januar 2022

I forbindelse med Covid-19 udvidede vi vores Rejseforsikring midlertidigt for at sikre, at vores kunder trygt kunne rejse ud i verden igen. Den midlertidige udvidelse udløber 31. december 2021. 

Hvordan dækker min rejseforsikring efter 1. januar 2022?

Efter 1. januar 2022 gælder Rejseforsikringens ”normale regler”.

Det betyder, at hvis Udenrigsministeriet/Serum Instituttet har markeret en land som orange/rødt (dvs. at de fraråder indrejse) pga. Covid-19-epidemi, så kræver vi, at du og dine rejseledsagere er færdigvaccinerede, før vi dækker Corona-relateret sygdom eller indlæggelse på rejser til landet.

Hvis vi rejser med et barn til et orange/rødt land, hvordan dækker I så efter 1. januar 2022?

Alle rejsende skal være vaccineret, før vi dækker. Det gælder også børn fra 12 år, hvis de danske myndighederne anbefaler det.

Børn under 12 år er pt. ikke omfattet af det danske Covid-19-vaccinationsprogram, og kan derfor ikke blive vaccineret. Læs mere her.

Børn under 12 år er derfor dækket ved rejser til orange/røde lande, fordi de pt. ikke kan blive vaccineret.

Ændrer de danske myndigheder på et senere tidspunkt vaccinestrategien, fx at små børn kan vaccineres, så ændres vores krav til vaccination ved rejser også.

Hvordan dækker rejseforsikringen, hvis vi rejser til et grønt/gult land efter 1. januar 2022?

Rejseforsikringen dækker som normalt. Der er ingen krav om Covid-19-vaccine for rejser til grønne/gule lande.

Hvis jeg booker rejse til et grønt/gult land, kan jeg så bruge min afbestillingsdækning, hvis det ændrer farve til orange/rødt efter 1. januar 2022?

Ja, hvis landets farve var grønt/gult på tidspunkt, hvor du bestilte rejsen, så dækker vores afbestillingsforsikring, hvis landet skifter til orange/rødt.

Dækker I afbestilling, hvis jeg booker en rejse til et orange/rødt land efter 1. januar 2022?

Nej, vi dækker ikke, hvis du ønsker at afbestille en rejse pga. Covid-19-situationen til et land, som var orange/rødt på det tidspunkt, hvor du bestilte rejsen.

Afbestillingsforsikringen dækker dog andre årsager, som er beskrevet i vilkårene for forsikringen.

I Udenrigsministeriet rejsevejledning står der fx om Thailand, at alle rejser frarådes for ikke-vaccinerede. Men landet er ”gult” for vaccinerede. Dækker afbestillingsforsikringen så, hvis jeg er vaccineret?

Ja, der er i visse rejsevejledninger denne lempelse for vaccinerede borgere. Vi følger Udenrigsministeriet vejledning. Det betyder, at landet er gult/grønt for vaccinerede, men orange/rødt for ikke-vaccinerede. Vaccinerede rejsende er derfor dækket under rejsen og ved afbestilling.

Ikke-vaccinerede er ikke dækket ved rejser til orange/røde lande.

Jeg må ikke vaccineres, fordi jeg har en lidelse, som gør, at lægen fraråder vaccination. Kan jeg rejse til et orange/rødt land efter 1. januar 2022?

Nej, vi dækker desværre kun rejser til orange/røde lande, hvis du er vaccineret.

Generelle regler om Rejseforsikringen

Hvordan dækker I, hvis jeg rejser til et land, som er orange/rødt pga. andre årsager end Covid-19 fx krig (Afghanistan)?

Vi dækker ikke rejser til lande, hvor Udenrigsministeriet fraråder indrejse (orange/rød). Hvis du opholder dig i et land, hvor der udbryder krig, mens du er der (og der ikke var krig ved din indrejse), så hjælper vi med evakuering i samarbejde med myndighederne og dit rejseselskab.

Dækker I, hvis jeg bliver nægtet indrejse, fordi jeg ikke er vaccineret?

Nej, vi dækker ikke ekstraomkostninger eller erstatningsrejse og lignende udgifter, hvis du vælger at rejse til et land uden at være vaccineret, og hvor landets indrejseregler kræver, at du er vaccineret mod Covid-19.