Ung bilist under 18 år

Det har været tilladt for 17-årige at tage kørekort siden 1. januar 2017. 

Kørekort som 17-årig

Det har været tilladt for 17-årige at tage kørekort siden 1. januar 2017. Selv om det måske kan virke en smule skræmmende for dig at lade familiens unge sætte sig bag rattet på din bil, så tyder de første erfaringer på, at du kan være rimelig rolig.

Indtil videre har det nemlig umiddelbart været en succes – i hvert fald i forhold til uheld. Kun ganske få har haft et uheld og det på trods af, at over 15.000 unge siden 1. januar sidste år har benyttet sig af den nye ordning.
Den unge må altså begynde sin køreuddannelse, når hun eller han er 16 år og 9 måneder. Efter køreundervisning og en bestået teori- og køreprøve må den 17-årige sætte sig bag rattet - på den betingelse, at der er en erfaren bilist med på turen.

Få et overblik over, hvordan vores bilforsikring dækker.

Ekstra køretræning giver bedre sikkerhed

Så hvorfor er det en god idé, at de unge får kørekort, fra de er 17 år? Erfaringer fra udlandet viser, at en 17-årig, som kører med ledsager, faktisk generelt er en mere sikker bilist, end en 18-årig, der kører alene.

Får den unge sit kørekort på sin 17-års fødselsdag, vil den unge altså have et helt år, hvor han eller hun kun kører bil i selskab med en erfaren bilist, der i princippet kan fungere som kørelærerens forlængede arm. Med al den ekstra hjælp og vejledning vil den unge forhåbentlig være bedre rustet, når han eller hun som 18-årig har lov til at køre bil alene.

Indtil videre er kørekort til 17-årige dog kun en forsøgsordning, som skal evalueres efter 3 år.

Hvem har ansvaret, hvis der sker et uheld?

Det er altid føreren af bilen, der har ansvaret for kørslen. Det er altså ingen undskyldning, at ledsageren har givet dårlige råd eller opfordret til kørsel, der strider mod færdselsloven.

Skulle det ske, at den 17-årige kører i bilen alene, er konsekvensen, at der ikke er dækning, hvis der sker et uheld. I forhold til forsikringen svarer det nemlig til at køre uden kørekort.

Som i alle andre tilfælde hvor du låner din bil ud, skal du altså sørge for, at låneren har et gyldigt kørekort og i øvrigt overholder færdselslovens krav. Den 17-årige har derimod ansvaret for at finde en ledsager - og at ledsageren opfylder de gælder krav.

Vi har en tilvalgsdækning, som dækker familiens unge

Normalt er der en forhøjet selvrisiko, når familiens unge under 26 år låner bilen. Sådan er det også hos os, men du kan vælge en tilvalgsdækning, hvor du først og fremmest undgår forhøjet selvrisiko. Samtidig har den unge faktisk mulighed for at optjene anciennitet, som kommer i spil, når den unge på et tidspunkt selv skal ud og købe forsikring.

Inden I kører ud af indkørslen, kan det være en god idé at have aftalt, hvem af jer der dækker en eventuel selvrisiko - skulle I være så uheldige, at der sker en skade undervejs.

Læs mere

Regler for ledsageren

Skal du være ledsager for en 17-årig bilist, så skal du opfylde følgende regler:

  • Du skal have haft kørekort til bil i de seneste 10 år. Og kørekortet skal være udstedt i Danmark.
  • Du må ikke have været frakendt kørekortet i de 10 år. Heller ikke betinget.
  • Dit kørekort skal selvfølgelig være gyldigt, og du skal (som altid) huske at medbringe det under kørslen.
  • Du skal være fyldt 30 år.
  • Du skal sidde på det forreste passagersæde, og du skal med råd og vejledning hjælpe den unge bilist.
  • Du skal på ethvert tidspunkt være klar til at overtage kørslen. Det betyder fx, at du ikke kan lave en aftale med din 17-årige søn om at hente dig efter en våd julefrokost.

Regler for den 17-årige

Hvis du som 17-årig ønsker at køre bil, skal du kende følgende regler:

  • Det er dine forældre eller eventuelle værger, der skal sige god for, at du overhovedet må påbegynde køreundervisning, når du er under 17 år og 9 måneder.
  • Den praktiske køreprøve kan du tidligst tage på din 17 års fødselsdag.
  • Indtil du fylder 18, må du kun køre bil med en kvalificeret ledsager. Hvis du kører alene, så er bøden minimum 3000 kr.
  • Du har ansvaret for at oplyse din ledsager om de regler, der gælder, og det skal du kunne dokumentere over for politiet. Vi anbefaler, at I printer og underskriver denne blanket, som Færdselsstyrelsen har udarbejdet.
  • Du har ansvaret for kørslen. Så fart-, parkeringsbøder og den slags betaler du selv. Hvis du overtræder færdselsloven, så dømmes du, præcis som hvis du var fyldt 18.
  • Du må kun køre bil inden for Danmarks grænser - og altså IKKE sidde bag rattet, når familien er på bilferie.

3 gode råd til dig, når du er ledsager

  1. Før turen

    Inden I kører afsted, er det en rigtig god idé, at I - bilist og ledsager - forbereder jer sammen. Er der fx noget, den 17-årige gerne vil have dig til at holde ekstra meget øje med? Og hvad gør I, hvis der opstår en uventet situation i trafikken?

  2. Under turen

    Når du er med som ledsager, så husk på, at du ikke må gribe ind i kørslen - så lad være med at hive i rattet eller lignende, hvilket kan føre til ulykker. Du hjælper bedst ved at forholde dig roligt og støttende.

  3. Efter turen

    Efter I er kommet sikkert tilbage i indkørslen, så tag en snak om jeres oplevelser. Hvad var svært, hvad gik godt og hvor var den unge i tvivl? Var der for få råd, for mange - eller lige tilpas? Og hvad skal den unge bilist måske være ekstra opmærksom på næste gang?

Spørgsmål og svar om kørekort til 17-årige

Kan en 17 årig købe en bilforsikring?

Nej. Det er først muligt at købe en bilforsikring eller kaskoforsikring, når den unge er myndig og ejer en bil. Sker der noget under kørslen i en lånt bil, så er det bilejerens forsikring, som dækker.

Dækker bilens forsikring, hvis den 17-årige kører galt eller laver skader på bilen?

Ja, bilens forsikring dækker på samme måde, som den dækker alle med almindeligt kørekort. Sker der en skade, er det en god ide at aftale, hvem der betaler regningen - før uheldet er ude.

Skal jeg give Købstædernes Forsikring besked, hvis jeg låner min bil ud til en 17-årig?

Nej, det behøver du ikke. Så længe reglerne i øvrigt er overholdt, er der ingen problemer.

Hvilke køretøjer må den 17-årige køre?

Når den unge har taget kørekort som 17-årig, kan han/hun køre almindelig personbil, varebil (totalvægt max 3.500 kg.), trailer (max vægt 750 kg.), knallert og traktor. Læs mere om vores knallertforsikring her.

Hvad sker der, hvis den 17-årige kører uden ledsager?

Kørsel uden ledsager straffes med bøde på minimum 3.000 kr., første gang det opdages. Sker det flere gange, at den 17-årige kører i bilen alene, bliver straffen højere.

Må der være andre passagerer med i bilen?

Ja, der må være lige så mange passagerer i bilen, som den er indrettet til. Men husk altid, at ledsageren skal sidde på passagersædet ved siden af den unge.

Relaterede artikler

Trafikuheld

Ved du, hvad du skal gøre, hvis du er involveret i et trafikuheld? Det kan være svært at holde hovedet koldt. Vi kan hjælpe.

Vinterdæk eller ej

Så er det igen blevet tid til at skifte dækkene på bilen. Men behøver du egentligt vinterdæk på bilen? Svaret er et klart ja.  

Forsikring og bilferie

Det er fleksibelt, nemt og for enhver pengepung. Bilferien er klart danskernes foretrukne ferieform. Husk forsikringen.