Bilferie

Holder I bilferie i år? Vi har samlet en masse gode råd til en tryg bilferie, så I kan bruge tiden på alt det sjove. 

Bilferie med familien

Har I planer om ferie på 4 hjul, så kan det være smart at have styr på reglerne, hvis der skulle opstå bump på vejen. Vi har her lavet en hurtig rundtur i forsikringsregler og gode råd til en tryg bilferie. Så kan du roligt trille ud af indkørslen, når sommerferien starter. 

Gode råd til turen

... inden I tager afsted

  1. Tjek bilen. Oliestand, dæktryk, kølervæske, bremsevæske osv., før du kører afsted.
  2. Husk alle vigtige dokumenter. Fx kørekort, pas, blåt sygesikringsbevis. Glem ikke registreringsattesten - og det er en god idé at medbringe den originale.
  3. Sæt dig ind i de lokale forhold. Læs lidt op på de lokale færdselsregler og trafikskilte.
  4. Undersøg om du skal betale kørselsafgifter. Der kan være afgifter på kørsel på motor- og trafikveje på din rute - det er der i mange europæiske lande. Desuden kan der være særskilt betaling for broer og tunneller. Fra land til land er der stor forskel på, hvordan afgifterne opkræves. Så undersøg det på forhånd, og undgå ubehagelige overraskelser på eller efter ferien.
  5. Husk, at der er forskel på krav til sikkerhedsudstyr. I Frankrig er det fx obligatorisk at medbringe en alkoholtester. Nogle steder er det obligatorisk at have brandslukker, forbindingskasse og sikkerhedsvest med.
  6. Overvej, hvordan du pakker bilen. Den vil føles anderledes at køre, når den er tungt læsset. For at få bedst mulig stabilitet er det en god idé at placere de tungeste ting nederst i bagagerummet og længst mod midten. Herefter kan du fylde på med de lettere ting rundt om.
  7. Vær opmærksom på løse genstande. Du kan være nødt til pludseligt at bremse hårdt op, og så kan ungerne få bagagen lige i nakken. Fordi de ofte er godt spændt fast, kan de sjældent give efter eller flytte sig, når vandrestøvler, fodbold, strandlegetøj eller lignende kommer flyvende bagfra.
  8. Hav blok og kuglepen liggende i bilen. Så du er forberedt, hvis der sker noget uventet på din bilferie.
  9. Navigation. Hvis du ikke har en GPS, kan du hente gode offline kort til din mobil. Der er både gratis udgaver og temmelig dyre apps. Så overvej, hvad du har brug for.
  10. Ferie i Danmark. Har du vejhjælp? Vejhjælp sikrer dig hurtig assistance, hvis du kører galt med bilen på de danske veje. 

... når I er undervejs

  1. Efterlad aldrig værdier i bilen. Er du nødt til at opbevare værdier i din bil, så sørg i det mindste for, at værdierne ikke er synlige udefra.
  2. Sørg for, at bilen er låst. Og at vinduerne er rullet op, når du forlader den.
  3. Husk at holde pauser undervejs. Kører du mange timer i træk, stiger din risiko for at blive involveret i uheld.

Sådan er du sikret hjælp på vejen

Vejhjælp i udlandet

Er din bil forsikret med kaskoforsikring, kan du få vejhjælp alle de steder, som SOS International dækker. Inden du tager afsted, kan du med fordel hente app'en Rødt Kort fra SOS International. Med app’en kan du tilkalde hjælp online, og samtidig sender app’en din mobils GPS-oplysninger afsted, så det er nemmere og hurtigere at få hjælpen frem.

Læs om det røde kort

Bevis for ansvarsforsikring

Det grønne kort er et bevis på, at du er ansvarsforsikret, men det er kun nødvendigt, hvis du rejser udenfor EU-landene eller Norge, Island, Schweiz, Andorra og Kroatien.
Holder du ferie i Danmark, er det vejhjælpsdækningen, som skal hjælpe dig, hvis du ikke kan køre videre. 

Læs om det grønne kort

Overvejer du at leje bilen på ferien?

Flyver du på ferie til fx USA, Australien, Asien eller Sydeuropa, kan du have brug for at leje en bil, når du er fremme. Vær opmærksom på, at din bilforsikring kun gælder den bil, du ejer – det vil sige, at forsikringen hører til den specifikke bil. Derfor skal du altid huske at købe en forsikring hos det firma, du lejer bilen hos.

Hvordan? Og hvor meget?

Det er normalt, at udenlandske biludlejningsfirmaer forsøger at sælge en række forsikringer, som du reelt ikke har brug for. Så pas på med automatisk at sige ja til alt, hvad de foreslår.
Så hvad har du brug for? En kaskoforsikring er et rigtig fornuftigt valg. Du vil ofte møde betegnelsen Collision Damage Waiver/Insurance, som en form for standarddækning. Den dækker typisk nogle af de samme ting, som en traditionel kaskoforsikring dækker. Men det kan være nødvendigt at opgradere din forsikring for at blive dækket fuldt ud. 

Har du tjek på rejseforsikringen?

Forsikringerne dækker forskelligt alt efter hvilket land, du lejer bilen i og hvilket selskab, du vælger. Hvis du har en rejseforsikring, dækker den som regel også hele eller dele af din selvrisiko (tjek dine forsikringsvilkår og betingelserne for dit kreditkort, inden du tager afsted), hvis der sker en skade på bilen.

Godt at huske, når du pakker bilen

Det er en god idé at placere de tungeste ting nederst i bagagerummet og længst mod midten. Herefter kan du fylde på med de lettere ting rundt om.

Spørgsmål og svar om bilferie

Skal jeg bruge et internationalt kørekort?

Det internationale kørekort er blot en formaliseret oversættelse af dit danske kørekort. I nogle lande uden for Europa kan et internationalt kørekort være påkrævet. Har du brug for det internationale kort på din bilferie, skal du henvende dig hos Borgerservice. Husk et pasfoto.

Kan jeg købe rejseforsikring gennem Købstædernes Forsikring?

Har du din Indboforsikring hos os, har du mulighed for også at tegne en Rejseforsikring.

Læs mere om Årsrejseforsikring

Hvad hvis jeg kører i en lånt bil?

Skal du på bilferie i en bil, du har lånt, anbefaler vi, at du medbringer en fuldmagt. Du kan hente en fuldmagt hos FDM.

Gælder der særlige regler, hvis jeg kører med campingvogn?

Du må gerne køre med campingvogn i udlandet uden det særlige trailerkørekort (B/E kørekort), hvis den totale vægt på bil og anhænger ikke overstiger 3.500 kg. Vejer bil og campingvogn mere end de 3.500 kg., skal du tage trailerkørekort.

Nogle steder, typisk i bjergområder, kan det være forbudt at køre med campingvogn. Andre steder frarådes det. Så det er en god idé at undersøge på forhånd.

Læs mere om Campingvognsforsikring

Hvad er telefonnummeret til SOS International?

Ved behov for akut international vejhjælp kan du ringe til SOS International på +45 7010 5052. Husk, at have dit policenummer klar.

Hvad skal jeg gøre, hvis skaden sker på bilferien?

Først og fremmest skal du ringe efter hjælp +45 70105052. Derefter skal du sørge for at få navne og adresser på de involverede. Det er også en rigtig god idé at tage billeder af situationen, biler og skaderne.

Relaterede artikler

Trafikuheld

Ved du, hvad du skal gøre, hvis du er involveret i et trafikuheld? Det kan være svært at holde hovedet koldt. Vi kan hjælpe.

Vinterdæk eller ej

Så er det igen blevet tid til at skifte dækkene på bilen. Men behøver du egentligt vinterdæk på bilen? Svaret er et klart ja.  

17 år med kørekort

Nu kan unge sætte sig bare rattet allerede, når de fylder 17. Vi har samlet nogle gode råd og vejledning til dig, som vil sætte dig ved siden af.