banner-image

Ferie på 4 hjul

Holder du bilferie i år? Så lad os lige give dig en hurtig rundtur i forsikringsregler og gode råd til en tryg bilferie. Så kan du roligt trille ud af indkørslen, når sommerferien starter.

Forsikringer til din egen bil

Det røde kort og det grønne kort

Det røde kort kender de fleste. Kortet er et bevis for, at din bil er kaskoforsikret. Er du uheldig og er involveret i et uheld, så har du ret til at få assistance. Og så er det blevet så dejligt nemt, fordi kortet findes som en app, som du kan downloade til din telefon. Med app’en kan du tilkalde hjælp online, og samtidig sender app’en din mobils GPS-oplysninger afsted, så det er nemmere og hurtigere at få hjælpen frem.

Klik for at downloade kortet som skrivbar pdf

 

 

Det grønne kort er et bevis på, at du er ansvarsforsikret, men det er kun nødvendigt, hvis du ikke rejser i EU-landene eller i Norge, Island, Schweiz, Andorra og Kroatien.

Holder du ferie i Danmark, er det vejhjælpsdækningen, som skal hjælpe dig, hvis du ikke kan køre videre. 

 

Forsikringer, hvis du lejer en bil

Flyver du på ferie til fx USA, Australien, Asien eller Sydeuropa, kan du have brug for at leje en bil, når du er fremme. Vær opmærksom på, at din bilforsikring kun gælder den bil, du ejer – det vil sige, at forsikringen hører til den specifikke bil. Derfor skal du altid huske at købe en forsikring hos det firma, du lejer bilen hos.

Det er ikke unormalt, at udenlandske biludlejningsfirmaer forsøger at sælge en række forsikringer, som du reelt ikke har brug for. Så pas på med automatisk at sige ja til alt, hvad de foreslår.

Så hvad har du brug for? En kaskoforsikring er et rigtig fornuftigt valg. Du vil ofte møde betegnelsen Collision Damage Waiver/Insurance, som en form for standarddækning. Den dækker typisk nogle af de samme ting, som en traditionel kaskoforsikring dækker. Men det kan være nødvendigt at opgradere din forsikring for at blive dækket fuldt ud. 

Forsikringerne dækker forskelligt alt efter hvilket land, du lejer bilen i og hvilket selskab, du vælger. Hvis du har en rejseforsikring, dækker den som regel også hele eller dele af din selvrisiko (tjek dine forsikringsvilkår og betingelserne for dit kreditkort, inden du tager afsted), hvis der sker en skade på bilen.

Når du står i p-kælderen i lufthavnen og får udleveret nøglen, så sørg for at gennemgå bilen og tjekke, om der er buler og ridser – ellers risikerer du at komme til at stå til ansvar for andres skader. Tag evt. billeder af bilen som dokumentation, så du kan dokumentere, at skaderne var på bilen, inden du kørte ud af udlejningsfirmaets p-plads.

 

Tag dine forsikringer med i lommen

Download vores app til ferien

 

Du får overblik over dine forsikringer

Du har de relevante telefonnumre lige ved hånden

 

 Download nu

Download app - Købstædernes Forsikring

Gode råd, inden I tager afsted

Tjek bilen. Oliestand, dæktryk, kølervæske, bremsevæske osv., før du kører afsted.

Husk alle vigtige dokumenter. Fx kørekort, pas, blåt sygesikringsbevis. Glem ikke registreringsattesten - og det er en god idé at medbringe den originale.

Sæt dig ind i de lokale forhold. Læs lidt op på de lokale færdselsregler og trafikskilte.

Undersøg om du skal betale kørselsafgifter. Der kan være afgifter på kørsel på motor- og trafikveje på din rute - det er der i mange europæiske lande. Desuden kan der være særskilt betaling for broer og tunneller. Fra land til land er der stor forskel på, hvordan afgifterne opkræves. Så undersøg det på forhånd, og undgå ubehagelige overraskelser på eller efter ferien.

Husk, at der er forskel på krav til sikkerhedsudstyr. I Frankrig er det fx obligatorisk at medbringe en alkoholtester. Nogle steder er det obligatorisk at have brandslukker, forbindingskasse og sikkerhedsvest med.

Overvej, hvordan du pakker bilen. Den vil føles anderledes at køre, når den er tungt læsset. For at få bedst mulig stabilitet er det en god idé at placere de tungeste ting nederst i bagagerummet og længst mod midten. Herefter kan du fylde på med de lettere ting rundt om.

Vær opmærksom på løse genstande. Du kan være nødt til pludseligt er nødt til at bremse hårdt op. Ellers kan ungerne få bagagen lige i nakken, og fordi de ofte er godt spændt fast, kan de sjældent give efter eller flytte sig, når vandrestøvler, fodbold, strandlegetøj eller lignende kommer flyvende bagfra.

Hav blok og kuglepen liggende i bilen. Så du er forberedt, hvis der sker noget uventet på din bilferie.

Navigation. Hvis du ikke har en GPS, kan du hente gode offline kort til din mobil. Der er både gratis udgaver og temmelig dyre apps. Så overvej, hvad du har brug for.

Ferie i Danmark. Har du vejhjælp? Vejhjælp sikrer dig hurtig assistance, hvis du kører galt med bilen på de danske veje. Læs mere om vejhjælp.

Gode råd, når du er undervejs

Efterlad aldrig værdier i bilen. Er du nødt til at opbevare værdier i din bil, så sørg i det mindste for, at værdierne ikke er synlige udefra.

Sørg for, at bilen er låst. Og at vinduerne er rullet op, når du forlader den.

Husk at holde pauser undervejs. Kører du mange timer i træk, stiger din risiko for at blive involveret i uheld.

 

 

Spørgsmål og svar om bilferie

Skal jeg bruge et internationalt kørekort?

Det internationale kørekort er blot en formaliseret oversættelse af dit danske kørekort. I nogle lande uden for Europa kan et internationalt kørekort være påkrævet. Har du brug for det internationale kort på din bilferie, skal du henvende dig hos Borgerservice. Husk et pasfoto.

Kan jeg købe rejseforsikring gennem Købstædernes Forsikring?

Har du din indboforsikring hos os, har du mulighed for også at tegne en rejseforsikring.
Læs mere om vores rejseforsikring her.

Hvad hvis jeg kører i en lånt bil?

Skal du på bilferie i en bil, du har lånt, anbefaler vi, at du medbringer en fuldmagt. Du kan hente en fuldmagt hos FDM.

Gælder der særlige regler, hvis jeg kører med campingvogn?

Du må gerne køre med campingvogn i udlandet uden det særlige trailerkørekort (B/E kørekort), hvis den totale vægt på bil og anhænger ikke overstiger 3.500 kg. Vejer bil og campingvogn mere end de 3500 kr., skal du tage trailerkørekort.

Nogle steder, typisk i bjergområder, kan det være forbudt at køre med campingvogn. Andre steder frarådes det. Så det er en god idé at undersøge på forhånd.

Læs mere om vores campingvognsforsikring her.

Hvad er telefonnummeret til SOS International?

Ved behov for akut international vejhjælp kan du ringe til SOS International på +45 7010 5052. Husk, at have dit policenummer klar.

Hvad skal jeg gøre, hvis skaden sker på bilferien?

Først og fremmest skal du ringe efter hjælp +45 70 10 50 52. Derefter skal du sørge for at få navne og adresser på de involverede. Det er også en rigtig god idé at tage billeder af situationen, biler og skaderne.

Relaterede artikler

Når uheldet er ude 

Hvad gør du, når skaden er sket? Få gode råd til, hvordan du  skal handle.
Læs mere

Hund på ferieNår hunden skal med på ferie 

Vi giver dig gode råd til, hvad du skal overveje, når hunden skal med på ferie. Læs mere

Har du brug for en kaskoforsikring? 

For mange er bilen det vigtigste transportmiddel både til arbejde, eller når familien skal i skoven. Læs mere

Bliv klogere på ansvarsdækning

Ny Tesla eller en skramlet folkevogn: Det er ens for alle bilejere. Ansvarsforsikring på biler er lovpligtig. Læs mere

Har du førerpladsdækning?

Mange ved ikke, at de ikke er dækket af deres standard bilforsikring, hvis de kommer til skade i en soloulykke. Bliv klogere på førerpladsdækning her. Læs mere

Har du husket vejhjælp, inden du tager på bilferie? 

Vejhjælp er en tilvalgsforsikring til kaskoforsikring. Se hvad vi kan tilbyde, når du køber vejhjælp hos os. Læs mere