banner-image

Med en bilforsikring hos os behøver du ikke bekymre dig på ferien.

BEREGN PRIS

Tag din forsikring med på bilferie

Bilferie er danskernes foretrukne ferieform

Artiklen er opdateret 1. Februar 2018. 

Nogle smider skiene i tagbagagebæreren og kører på vinterferie i Østrig, andre foretrækker at tage bilen til sol, varme og gelato på den italienske riviera. Uanset hvilken ferieform du er til, så giver en bilferie frihed og god plads til at være impulsiv undervejs. Vi har her samlet en række god råd om, hvad du skal være opmærksom på før og under ferien. Så du kan koncentrere dig om at nyde din bilferie – uden bekymringer, i stedet for at bruge tid på ting, der kunne være undgået.  

Download SOS app

 

Kasko- og ansvarsforsikring på bilferien

Der findes 2 dokumenter, som du skal tjekke ud, inden du sætter dig bag rattet og ruller ud på de internationale veje – det røde kort og det grønne kort. Det røde kort er bevis for, at din bil er kaskoforsikret. Det grønne kort er et bevis på, at du er ansvarsforsikret, men det er ikke nødvendigt, hvis du rejser i EU-landene: Norge, Island, Schweiz, Andorra og Kroatien.

 

 

Hent rødt og grønt kort her

Hvis din bil får en skade på ferien

Når du er kaskoforsikret og har medbragt det røde kort, har du ret til hjælp i udlandet via SOS International, som står bag rødt kort-ordningen. Så hvis uheldet er ude, kan du få assistance - fx til vejhjælp på skadesstedet, bugsering, hjemtransport af dig selv, køretøj og eventuelle medpassagerer.

Har du styr på bilforsikringen? Ellers kan du beregne din pris her og læse op på, hvordan en førerpladsdækning kan hjælpe dig, hvis du er i et solouheld. 

Gode råd inden turen

Når du er godt forberedt inden din bilferie, mindsker du risikoen for at stå i en ubehagelig situation langt nede på den tyske motorvej.

Tjek oliestand, dæktryk, kølervæske, bremsevæske osv., før du kører afsted.

Husk alle relevante papirer som fx kørekort, pas, blåt sygesikringsbevis. Glem ikke registreringsattesten - og det er en god idé at medbringe den originale.

Læs lidt op på de lokale færdselsregler og trafikskilte.

Undersøg, om der er afgifter på kørsel på motor- og trafikveje på ruten - det er der i mange europæiske lande. Desuden kan der være særskilt betaling for broer og tunneller. Fra land til land er der stor forskel på, hvordan afgifterne opkræves. Så undersøg det på forhånd, og undgå ubehagelige overraskelser på eller efter ferien...

Husk, at der er forskel på krav til sikkerhedsudstyr. I Frankrig er det fx obligatorisk at medbringe en alkoholtester. Nogle steder er det obligatorisk at have brandslukker, forbindingskasse og sikkerhedsvest med.

Overvej, hvordan du pakker bilen. Den vil føles anderledes at køre, når den er tungt læsset. For at få bedst mulig stabilitet er det en god idé at placere de tungeste ting nederst i bagagerummet og længst mod midten. Herefter kan du fylde på med de lettere ting rundt om.

Sørg for, at løse genstande ikke kan flytte sig, hvis du pludselig er nødt til at bremse hårdt op. Ellers kan ungerne få bagagen lige i nakken, og fordi de ofte er godt spændt fast, kan de sjældent give efter eller flytte sig, når vandrestøvler, fodbold, strandlegetøj eller lignende kommer flyvende bagfra.

Hav blok og kuglepen liggende i bilen, så du er forberedt, hvis der sker noget uventet på din bilferie. Omkostninger til retshjælp - hvis du som bilejer eller bruger af den forsikrede bil kommer ud i en civil retstvist.

Hvis du ikke har en GPS, kan du hente gode offline kort til din mobil. Der er både gratis udgaver og temmelig dyre apps. Så overvej, hvad du har brug for.

 

Tjekliste til bilferien

Gode råd, når du er undervejs

Efterlad aldrig værdier i bilen. Er du nødt til at opbevare værdier i din bil, så sørg i det mindste for, at værdierne ikke er synlige udefra.

Læs lidt op på de lokale færdselsregler og trafikskilte.

Sørg for, at bilen er låst, og at vinduerne er rullet op, når du forlader den.

Indstil radioen, så du får trafikopdateringer løbende.

Husk at holde pauser undervejs. Kører du mange timer i træk, stiger din risiko for at blive involveret i uheld.

 

Bilferie i lejet bil

Tager du på bilferie fx i USA, Australien eller Asien, er du selvfølgelig nødt til at leje en bil, når du er fremme. Vær opmærksom på, at din bilforsikring kun gælder den bil, du ejer – det vil sige, at forsikringen hører til den specifikke bil. Derfor skal du altid huske at købe en forsikring hos det firma, du lejer bilen hos. Det er ikke unormalt at udenlandske biludlejningsfirmaer forsøger at sælge en række forsikringer, som du reelt ikke har brug for. Så pas på med automatisk at sige ja til alt, hvad de foreslår.

En kaskoforsikring er et rigtig fornuftigt valg, og hvis du har en rejseforsikring, dækker den som regel også hele eller dele af din selvrisiko (tjek dine forsikringsvilkår, inden du tager afsted). Når du står ved biludlejningen, så sørg for at gennemgå bilen og tjekke, om der er buler og ridser – ellers risikerer du at komme til at stå til ansvar for andres skader. Tag evt. billeder af bilen som dokumentation, så du kan dokumentere, at det skaderne var på bilen, inden du kørte ud af udlejningsfirmaets p-plads.

 

Familie bilferie kufferter

 

Skal du på vinterferie?

Først og fremmest skal du altid køre efter forholdene. Efterhånden er der langt imellem de strenge vintre herhjemme, så mange danskere er ikke vant til at køre i is og sne. Så kør forsigtigt og tag ikke chancer – mange er trætte efter den lange køretur ned gennem Europa.

I nogle lande gælder der krav om vinterdæk og snekæder. Går turen til et område med sne, kan det desuden være en rigtig god idé at medbringe ting som skovl, reb og vintersprinklervæske.

 

Skal du på sommerferie?

På en varm bilferie kan det være fristende at smide skoene og køre bil i sandaler. Men pas på med det løstsiddende fodtøj. Dels er det ikke nogen god idé rent sikkerhedsmæssigt, dels kan du være ude for fx i Tyskland, at det kan påvirke ansvarsfordelingen, hvis du er involveret i en ulykke iført klip-klapper eller løstsiddende sandaler.

Tjek at din aircondition virker, inden du tager afsted. En bilferie i Sydeuropa uden aircondition kan blive en meget varm fornøjelse.

 

Spørgsmål og svar om bilferie

Skal jeg bruge et internationalt kørekort?

Det internationale kørekort er blot en formaliseret oversættelse af dit danske kørekort. I nogle lande uden for Europa kan et internationalt kørekort være påkrævet. Har du brug for det internationale kort på din bilferie, skal du henvende dig hos Borgerservice. Husk et pasfoto.

Kan jeg købe rejseforsikring gennem Købstædernes Forsikring?

Har du din indboforsikring hos os, har du mulighed for også at tegne en rejseforsikring.
Læs mere om vores rejseforsikring her.

Hvad hvis jeg kører i en lånt bil?

Skal du på bilferie i en bil, du har lånt, anbefaler vi, at du medbringer en fuldmagt. Du kan hente en fuldmagt hos FDM.

Gælder der særlige regler, hvis jeg kører med campingvogn?

Du må gerne køre med campingvogn i udlandet uden det særlige trailerkørekort (B/E kørekort), hvis den totale vægt på bil og anhænger ikke overstiger 3.500 kg. Vejer bil og campingvogn mere end de 3500 kr., skal du tage trailerkørekort.

Nogle steder, typisk i bjergområder, kan det være forbudt at køre med campingvogn. Andre steder frarådes det. Så det er en god idé at undersøge på forhånd.

Læs mere om vores campingvognsforsikring her.

Hvad er telefonnummeret til SOS International?

Ved behov for akut international vejhjælp kan du ringe til SOS International på +45 7010 5052. Husk, at have dit policenummer klar.

Hvad skal jeg gøre, hvis skaden sker på bilferien?

Først og fremmest skal du ringe efter hjælp +45 70 10 50 52. Derefter skal du sørge for at få navne og adresser på de involverede. Det er også en rigtig god idé at tage billeder af situationen, biler og skaderne.

Relaterede artikler

Tag din forsikring med på bilferie 

Med en bilforsikring hos os behøver du ikke bekymre dig på ferien. Læs mere

Gode råd til 17-årige med kørekort 

Råd og vejledning til dig, der kender en 17 årig med kørekort. Læs mere

Har du brug for en kaskoforsikring? 

For mange er bilen det vigtigste transportmiddel både til arbejde, eller når familien skal i skoven. Læs mere

Bliv klogere på ansvarsdækning

Uanset om du har den nyeste Tesla eller en skramlet folkevogn, så er det ens for alle bilejere; en ansvarsforsikring er lovpligtig. Læs mere

Har du førerpladsdækning?

Mange ved ikke, at de ikke er dækket af deres standard bilforsikring, hvis de kommer til skade i en soloulykke. Bliv klogere på førerpladsdækning her. Læs mere

Har du husket vejhjælp, inden du tager på bilferie? 

Vejhjælp er en tilvalgsforsikring til kaskoforsikring. Se hvad vi kan tilbyde, når du køber vejhjælp hos os. Læs mere