banner-image

Trafikuheld

Heldigvis sker alvorlige trafikuheld sjældent, og de fleste moderne biler beskytter passagererne mod alvorlige skader. Hvis det går galt, er det vigtigt, at du ved, hvordan du skal forholde dig.

Sådan skal du handle, hvis der sker en ulykke

 

1. Begræns ulykken. Tænd haveriblinket på bilen, opstil advarselstrekanten og tilkald den fornødne hjælp.

2. Kontakt vidner og modpart og notér, hvordan trafikuheldet skete, og beskriv forløbet op til. 

3. Tag billeder, eller tegn en skitse af uheldet for at dokumentere ulykkesstedet. Gør det med det samme eller lige efter, da det kan være svært at huske, hvad der er sket.

4. Forhold dig roligt.  Hvis du kan. Det er nemmere at beskrive situationen, hvis du tager det roligt og ikke panikker.

5. Forhold dig til fakta. Det er vigtigt, at du og modparten ikke diskuterer eller tager stilling til, hvem der var skyld i uheldet, og du bør aldrig skrive under på, hvem der var skyld i uheldet. Det ordner forsikringsselskaberne.

Hvem kan hjælpe ved færdselsuheld?

Hvis der er personskade, skal du kontakte alarmcentralen på 112 (112 er også fælleseuropæisk alarmnummer, men hvis du er uden for Europa, gælder der andre numre).  Det vil ofte være en hjælp, hvis du kan oplyse, hvor du befinder dig. Det kan fx være nærmest afkørsel på motorvejen, vejnavn eller nærmeste større by.

Vi samarbejder med SOS Dansk Autohjælp, som kommer dig til undsætning, hvis du ikke kan køre videre i din bil. SOS Dansk Autohjælp yder 24 timers assistance i Danmark. Læs mere om Vejhjælp her.

Er du i udlandet, og er din bil kaskoforsikret, er du berettiget til hjælp gennem Rødt kort-ordningen.

Søg læge, hvis du har smerter efter uheldet

Hvis du oplever smerter i forbindelse med eller umiddelbart efter uheldet, bør du søge hjælp hos en læge eller skadestue. Lægen eller skadestuen vil udfylde en skadejournal. Skadejournalen vil ofte blive brugt i forbindelse med et eventuelt senere erstatningskrav som bevis for de skader og smerter, som du måtte have. Derfor er det vigtigt, du sikrer dig, at forløbet og de smerter, du oplever, beskrives korrekt i skadejournalen.

Du kan anmelde din skade online og døgnet rundt.

Når du har sendt din anmeldelse af skaden, modtager du en kvittering på mail med en kopi af din anmeldelse. Derefter hører du fra os på mail inden for 2-4 arbejdsdage, hvor vi kan fortælle dig om sagens videre forløb. Er sagen for omfattende til at klare online, ringer vi til dig.

 

Sådan sikrer du dig mod trafikuheld

Det er meget svært at sikre sig fuldstændig mod trafikuheld, men det er faktisk relativt enkelt at minimere risikoen for alvorlige uheld. Mange trafikuheld skyldes enten, at føreren er uopmærksom, bliver distraheret eller at bilens udstyr svigter. Derfor er det vigtigt, du altid sikrer dig, at bilen er i god stand, når du kører, og at alle bilens passagerer bruger sikkerhedssele under kørsel. 

Lad mobiltelefonen ligge i lommen

Det er også vigtigt, at du altid kører efter forholdene og ikke lader dig distrahere af for eksempel din mobiltelefon – både når du taler og kigger på sms’er. Det er en rigtig god ide at lade mobilen ligge i lommen, mens du kører bil. Derudover er det ulovligt at tale i håndholdt telefon.

Hold afstand

Mange uheld opstår, fordi bagvedkørende biler ikke holder god afstand. Bilens bremselængde afhænger af flere faktorer. Bremselængden er den afstand, som bilen skal bruge for at stoppe, når bremserne aktiveres, og bilen er i fart. Hvis bilen er tungt læsset, bliver bremselængden længere. Du skal derfor holde særlig god afstand, hvis du kører i en bil, der er tungt læsset.

Vejens belægning påvirker også bremselængden. Især om vinteren, hvor der kan ligge sne og is på vejene, men også selv i regnvejr, skal man være særligt opmærksom på bilens bremselængde.

3 råd ved påkørsel af dyr

  1. Hvis du påkører et dyr eller ser et påkørt eller trafikdræbt dyr på vejen, bør du kontakte dyrenes alarmcentral på telefon 1812. Det vil fx hjælpe, hvis du kan oplyse, nærmeste større by eller afkørsel på motorvejen.
  2. Det er vigtigt, at du ikke går hen til dyret, også selvom det er for at hjælpe. Sårede dyr er ofte meget stressede og vil forsvare sig selv, hvis de føler sig truet.
  3. For at undgå at påkøre dyr bør du være opmærksom på vejens skiltning og selve omgivelserne. Der er ofte en forhøjet risiko for dyr på vejen ved skove, marker og moseområder. Du bør være særligt opmærksom i de sene forårsmåneder, hvor mange hjorte får unger. Også i efterårsmånederne er risikoen større.

 

Få svar på dine spørgsmål om bilskader

Kommer jeg til at betale selvrisiko ved trafikuheld?

Hvis der er en modpart involveret i din skade, er det fordelingen af ansvaret, der afgør, om du skal betale selvrisiko. Hvis der ikke er andre involveret i din skade, skal du som udgangspunkt betale selvrisiko. Det afhænger dog af, hvilke dækninger du har på din forsikring.

Hvor lang tid tager det at afgøre min sag?

Er din sag enkel, kan vi hurtigt placere et ansvar, tage stilling til betaling af selvrisiko og afslutte din sag. Er det en mere omfattende sag med flere parter og vidner, kan afklaringen af ansvar trække lidt længere ud. Vi gør alt for at holde dig opdateret undervejs, så du ved, hvornår du kan forvente en afgørelse.

Må jeg køre min bil på værksted, før jeg har indsendt en skadeanmeldelse?

Vi ser gerne, at du anmelder skaden, før du kører på værksted, eller hurtigst muligt efter.

Skal jeg anmelde en skade, hvor det er modparten, der er ansvarlig?

Ja, når du er kaskoforsikret hos os, er det os, der behandler skaden og efterfølgende retter krav til modpartens ansvarsforsikring.

Der er kun sket skade på modpartens køretøj, skal jeg også anmelde det?

Ja, du skal anmelde alle skader til os. Selvom der kun er sket skade på modpartens køretøj, skal vi stadig tage stilling til kravet fra modpartens forsikringsselskab ud fra din anmeldelse.

Kan jeg være sikker på, at det kun er den aktuelle skade på modpartens køretøj, som udbedres?

Det er altid uvildige taksatorer, der vurderer og besigtiger forsikringsskaderne for at sikre, at det kun er den aktuelle skade, som værkstedet reparerer. Det er dog altid en god ide at tage billeder af begge biler lige efter uheldet, så du kan dokumentere skadens omfang.

Skal jeg selv afmelde min stjålne bil hos SKAT?

Nej, når du er kaskoforsikret, afmelder vi din bil, hvis den ikke er fundet efter 4 uger. Vær opmærksom på, at det kan få betydning for din ret til erstatning og reparation, hvis du alligevel afmelder bilen på skat.dk, og bilen bliver fundet med skader. Det skyldes, at både ansvar- og kaskoforsikring ophører på bilen fra den dato, bilen er blevet afmeldt.

Relaterede artikler

Tag din forsikring med på bilferie 

Med en bilforsikring hos os behøver du ikke bekymre dig på ferien. Læs mere

Gode råd til 17-årige med kørekort 

Råd og vejledning til dig, der kender en 17 årig med kørekort. Læs mere

Har du brug for en kaskoforsikring? 

For mange er bilen det vigtigste transportmiddel både til arbejde, eller når familien skal i skoven. Læs mere

Bliv klogere på ansvarsdækning

Uanset om du har den nyeste Tesla eller en skramlet folkevogn, så er det ens for alle bilejere; en ansvarsforsikring er lovpligtig. Læs mere

Har du førerpladsdækning?

Mange ved ikke, at de ikke er dækket af deres standard bilforsikring, hvis de kommer til skade i en soloulykke. Bliv klogere på førerpladsdækning her. Læs mere

Har du husket vejhjælp, inden du tager på bilferie? 

Vejhjælp er en tilvalgsforsikring til kaskoforsikring. Se hvad vi kan tilbyde, når du køber vejhjælp hos os. Læs mere